Asymptota ukośna
Handi: Jaki musi być warunek, żeby coś było asymptotą ukośną funkcji?
15 sie 20:55
xxx: | | f(x) | |
asymptota ukośna ma równanie y=ax+b a=limx→∞ |
| , a b=limx→∞f(x)−ax z powyższych |
| | x | |
wzorów łatwo odczytać, że asymptota pozioma to szczególny przypadek asymptoty ukośnej, kiedy
a=0
15 sie 21:00
Handi: Dzięki
15 sie 21:03
xxx: zapomniałem jeszcze dodać, że jeżeli chociaż jedna z tych granic nie istnieje, lub jest
niewłaściwa (+ lub −∞) to funkcja nie ma asymptoty ukośnej, oraz powyższe wzory są słuszne
także dla x→−∞
15 sie 21:07
AS:
| | f(x) | |
Równanie asymptoty: y = a*x + b gdzie a = lim(x→±∞) |
| |
| | x | |
Asymptota ukośna występuje tylko wtedy gdy a jest liczbą rzeczywistą ≠ 0
tzn. należy do przedziału (−
∞,
∞) − {0}
Dla a = 0 wystąpi asymptota pozioma.
16 sie 12:31