ostatnie zadano na dobranoc
Franek_90: Sprawdz czy czworokąt ABCD gdzie:
A= (−3,−1)
B= (53,−2)
C= ( 54,4)
D= ( −2,3)
jest równoległobokiem. Odpowiedz uzasadnij. pozdrawiam
15 sie 20:09
Eta:
1/ sposób:
Warunki:
−−− proste AB i CD muszą być równoległe i IABI = ICDI
−−− proste AD i BC " " " i IADI= IBCI
sprawdzamy równoległość prostych AB i CD
to wsp. kierunkowe a
AB= a
CD ?
| | 3−4 | | −1 | | 1 | |
aCD= |
| = |
| = |
|
|
| | −2−54 | | −56 | | 56 | |
a
AB≠a
CD
proste zawierające boki AB i CD nie są równoległe
wniosek: czworokąt ABCD nie jest równoległobokiem
2/ sposób:
można wykazać czy zachodzi równość
wektorów AB i DC oraz AD i BC
Kiedy wektory są równe ? .......
15 sie 20:50