Korzystając ze wzoru dwumianowego Newtona zapisz w postaci sumy. pomóżcie...
ana....;-): Korzystając ze wzoru dwumianowego Newtona zapisz w postaci sumy:
15 sie 19:58
15 sie 20:16
ana....;-): a mógłby ktoś to rozwiązać bardzo proszę....
15 sie 20:31
robinka: x10+5x8*(−x)−2+10x6*(−x)−4+10x4*(−x)−6+5x2*(−x)−8+(−x)−10 czy mógłby ktoś
to sprawdzić?
15 sie 20:55
Eta:
wzór dwumianowy Newtona
| | | | | | | | | |
(a+b)n= | *anb0− | *an−1*b1 + | *an−2b2 + ...... + | *a0bn
|
| | | | | |
| | 1 | |
a= x2 b= − |
| = −x−2 i n= 5
|
| | x2 | |
dla współczynników wielomianu, możesz wykorzystać trójkąt Pascala
robinka ...... coś nie tak ze znakami
| | 10 | | 5 | | 1 | |
= x10− 5x6 +10x2 − |
| + |
| − |
| |
| | x2 | | x6 | | x10 | |
15 sie 21:56
robinka: tak myślałam, że coś ze znakami nie tak, dzięki Eto
15 sie 21:59
ana....;-): dzięki

a mógłby ktoś pokazać jak to rozwiązać właśnie z wykorzystaniem trójkąta
Pascala...

?
16 sie 11:24
Godzio:

zapisujesz po kolei potęgi i w trójkącie Pascala masz do nich współczynniki − 1,5,10,10,5,1
| | 1 | | 1 | |
1 * (x2)5 − 5(x2)4 * |
| + 10*... − .... + 1*( |
| )5 |
| | x2 | | x2 | |
16 sie 12:14
bogu91: 6 wyraz (a+b)4
1 gru 20:31