jedrek: Rzucamy dwiema roznokolorowymi kostkami czworosciennymi .Wypisz wszystkie zdarzenia
elementarne oraz oblicz prawdopodobienstwo wypadniecia sumy oczek rownej 3
18 gru 16:19
eta:
Coś źle zadanko napisałeś

napisz porządnie jeszcze raz!
18 gru 16:40
jedrek : hejka zadanko jest dobrze napisane sprawdzalem kilka razy i tak samo ?
18 gru 16:56
eta:
Kostki czworościenne czy sześcienne ?
18 gru 17:07
jedrek: kostki czworoscienne
18 gru 17:10
eta:
to jakie cyferki sa na nich

kto ma sie domysleć?
źle sprecyzowane zad. i tyle
na ściankach można napisac co się chce ! tak ?
18 gru 17:21
jedrek: no wlasnie ja mysle ze jest standard 1 2 3 4 /
18 gru 17:28
eta:
W matematyce musi być jasność a nie domysły

gdybym miała zad na egzaminie napisałabym właśnie tak krótko!
źle sprecyzowane! nawet Trybunał Konstytucyjny
przyznałby mi rację
18 gru 17:32
jedrek : no ok ! ale niech bedzie 1 2 3 4 tylko dla przykladu jak to sie robi ok !
18 gru 17:39
eta:
mcΩ= 4
2= 16
Ω={ (1,1) (1,2) (1,3) (1,4)
(2,1) ........ itd będzie tych par 16
A= { (1,2) (2,1)} i tyle
moc A = 2
to P(A)= 2/16= 1/8 jak tak chcesz to proszę
18 gru 17:47
jedrek: wielkie dzieki eta pozdrawiam
18 gru 17:49
eta: Wiesz cos z tego?
18 gru 17:49
jedrek: cos tam lapie powolutku ale lapie dzieki
18 gru 17:55
eta:
A jak na ścisnce np: " masło"<mruga"
wiesz czenmu sie upieram ? brak jednoznaczności
ściankach!
ale jak tak to jeszcze zauważyłam błąd! bo są różnokolorowe
czyli
moc Ω= 2*16
moc A = 2*2 czyli P(A) = 1/8 i tak to samo!
18 gru 17:55
jedrek: ale zamotka ale dam rade mam jeszcze jedna prosbe dodalem jedno zadanoe jeszcze takiego
typu czy moglabys rzucic okiem z gory wielkie dzieki
18 gru 17:59
jedrek: sorki eta ale jak bys miala czas to jak to rozpisac ?to tych par bedzie 32 ?
18 gru 18:04
eta:
Tak samo! tylko kolory maja znaczenie
np (1
ż, 1
c) (1
c, 1
ż) (1
ż, 2
c) (2
c, 1
ż) ......
wiesz już
a gdzie drugie zad?bo zaraz muszę spadać
18 gru 18:09
eta:
widać że po dwie takie same cyferki czyli dwa razy więcej!
nie musisz wszystkich rozpisywać , bo juz widać !
że będzie ich 32
18 gru 18:11
jedrek: ok fajnie serdeczne dzieki

!
18 gru 18:16
jedrek: a te drugie jest umieszczone troszke nizej tez pod jedrek na liscie
18 gru 18:17
jedrek: to tak ; rzucamy symetryczna kostka i moneta wypisz wszystkie zdazrenia elementarne oraz
oblicz prawdopodobienstwo wypadniecia liczby pierwszej ?
18 gru 18:21