Planimetria
Kamil: Przekątne rombu mają długość 6cm i 8cm. Długość wysokości tego rombu wynosi:
A)4,8cm
B)6cm
C)6,4cm
D)8cm
15 sie 19:46
robinka:

sa dwa pola na romb
P=ah
e=6
f=8
oblicz pole rombu ze wzooru na przekatne
później zastosuj twierdzenie Pitagorasa aby obliczyć bok a, potrzebne jest ta dana do drugiego
pola
15 sie 19:51
robinka: spróbuj sam napisac twierdzenie Pitagorasa
15 sie 19:52
15 sie 20:05
15 sie 20:06
robinka: ile to jest

widzisz gdzie masz zastosować twierdzenie Pitagorasa?
15 sie 20:06
Kamil: 62+82=a2
36+64=a2
15 sie 20:08
Kamil: −a2=−100
15 sie 20:09
Kamil: −a2=−100/:(−1)
15 sie 20:10
Kamil: a2=100
a=√100
a=10
15 sie 20:10
Kamil: i co zle?
15 sie 20:11
Kamil: sprawdzisz prosze cie?
15 sie 20:12
Kamil: sprawdz prosze dobrze i potwierdz czy dobrze ale jezeli jest bład to popraw dobrze
15 sie 20:16
robinka: źle napisłes twierdzenie
15 sie 20:17
robinka: bierzesz tylko połowe przekątnych do twierdzenia Pitagorasa, popraw. Przekatne dzielą się na
połowe pod kątem prostym. rozumiesz ?
15 sie 20:18
Kamil: aha
15 sie 20:18
Kamil: 32+42=a2
9+16=a2
a2=25
a=√25
a=5
15 sie 20:23
Kamil: P=a*h
24=5*h
5h=24/:(5}
h=4,8
15 sie 20:25
Kamil: odp A)4,8cm
15 sie 20:25
Kamil: wyszło zadanie
15 sie 20:27
robinka: ok

a rozumiesz ?
15 sie 20:31
Kamil: po prostu policzyłem na początku całą przekatna nie połowe przekatnej
15 sie 20:32