Planimetria
Kamil:

Wiedząc,że α=55
o podaj miarę kąta β:
A)125
B)110
C)145
D)70
15 sie 17:55
think: Kamil, ale to już było....
15 sie 17:59
Godzio:
180
o − 2 * (90
o − 55
o) = ...
A dlaczego tak to spróbuj sam pomyśleć
15 sie 18:03
Kamil: α=55
15 sie 18:03
Kamil: jest to trójkat prostokątny tak
15 sie 18:06
Kamil: to jest trójkąt równoramienny ta odpowiedz chyba poprawna
15 sie 18:09
Kamil: tam gdzie β to jest kąt prosty
15 sie 18:10
Kamil: prosze o sprawdzenie czy dobrze myśle i poprawienie w moim rozumowaniu
15 sie 18:11
Godzio:

suma kątów w trójkącie: 180
180 = β + 2 * (90 − α)
180 − 2(90 − α) = β
β = 180 − 2 * (90 − 55)
i dalej już wiadomo wystarczy uprościć
15 sie 18:12
Godzio:
no jak kąt prosty ma 90o, a tam jest na 100% więcej ...
15 sie 18:13
Kamil: jest to trójkąt prostokątny i jednocześnie równoramnienny teraz dobrze mysle odpowiedz Godzio
15 sie 18:15
Kamil: teraz dobrze myśle
15 sie 18:17
Godzio:

ehhh Kamil, czy te kąty są takie same ?
Ten trójkąt w okręgu to trójkąt tylko i wyłącznie równoramienny
15 sie 18:18
Kamil: Godzio odpowiedz dobrze prosze cie i dziekuje za twoja wielokrotną pomoc
15 sie 18:18
Kamil: β to jest kąt prosty tak
15 sie 18:19
Godzio: nie, to kąt rozwarty
15 sie 18:21
Kamil: tak czy nie Godzio odpowiedz prosze
15 sie 18:21
Kamil: 180−2*(90−55)= nie bardzo wiem skad się wzieło 90
15 sie 18:23
Godzio: 90o jest pomiędzy promieniem a styczną
15 sie 18:23
Kamil: juz głupije w tym zadaniu
15 sie 18:25
Kamil: to czego napisałeś 90 wytłumaczysz prosze?
15 sie 18:27
Godzio:

Bardziej wytłumaczyć nie umiem ...
15 sie 18:29
Kamil: mozesz powiedziec skąd to 90 się wzieło?
15 sie 18:45
think:

α = 55
o
na czerwono zaznaczyłam kąt prosty.
wystarczy zauważyć, że α + β = 90
o
15 sie 18:46
think: a 90o wzięło się stąd, że styczna do okręgu z promieniem tego okręgu tworzy kąt 90o.
czyli β = 90 − α i masz to co napisał Ci Godzio.
15 sie 18:47
Kamil: a skąd wiesz ze to 90 widać kąt prosty tak
15 sie 18:55
think: bo taka jest własność stycznej.
15 sie 19:02
Kamil: rozumiem już dzięki za wytłumaczenie Think i Godziowi też
15 sie 19:16
Kamil: α+β=90
β=90−α
180=β+2*(90−α)
180=β+2*(90−55)
180=β+180−110
−β=−180+180−110
−β=−110/:(−1)
β=110
15 sie 19:32
Kamil: odp B
15 sie 19:41
think: no jest mały konflikt oznaczeń bo dwa różne kąty nazwaliśmy tak samo, ale poradziłeś sobie z
tym
15 sie 21:24