Rozkłąd wielomianu na czynniki
Mudbone: Zamieszczam tutaj to zadanie, gdyż nie znalazłem na stronie podobnego.
Rozłóż wielomian na czynniki:
a) x3 − 6x2 + 5x
b) x4 − 16
15 sie 16:50
Godzio: a) x(x2 − 6x + 5) − licz deltę i pierwiastki i zapisz w postaci iloczynowej
b) x4 − 16 − rozbij ze wzoru a2 − b2 = (a − b)(a + b)
x4 − 16 = (x2 − 4)(x2 + 4) = (...)(...)(x2+4)
15 sie 16:52
Kejt:
a) wyłącz x przed nawias
b) (x2+4)(x2−4) z tego da się wyliczyć pierwiastki, ale można to jeszcze bardziej rozbić
korzystając ze wzoru skróconego mnożenia.
15 sie 16:54
Mudbone: Czyli tak ma być w całości zrobione:
a) x
3 − 6x
2 + 5x = x(x
2 − 6x +5)
Δ = 16
√Δ = 4
x
1 = 1 x
2 = 5
b) x
4 − 16 = (x
2 − 4)(x
2 + 4) = (x − 2)(x + 2)(x
2 + 4)
Proszę o wskazanie ewentualnych błędów, dziękuję za pomoc
15 sie 18:11
Godzio:
Wszystko ok

tylko w a) trzeba zapisać tą postać iloczynową
a) x(x − 1)(x − 5)
15 sie 18:14