Dziedzina funckji i jej pochodna
matje: Mam zadanie do zrobienia i nie wiem jak sie za nie zabrac .....
Znaleźć dziedzinę danej funkcji i jej pochodną
15 sie 15:50
Kejt: na początek:
9−x2>0 i log(x+4)≠0
15 sie 15:52
matje: a log(x+4) rozne od 0 jak zrobic?
15 sie 16:16
Bogdan:
Kejt, jest jeszcze jedno założenie oraz popraw pierwsze założenie.
15 sie 16:19
Kejt:
logax=0 <=> x=1
ponieważ:
a0=1
15 sie 16:19
Kejt: ach..
9−x2≥0
o to chodziło?
15 sie 16:20
think: x + 4 > 0
15 sie 16:26
think: liczba logarytmowana musi być dodatnia
15 sie 16:26
Kejt: wiem, ale często zapominam o tym w zadaniach..
15 sie 16:28
Bogdan:
Tak, teraz jest dobrze.
Założenia:
1. 9 − x2 ≥ 0
2. log(x + 4) ≠ 0
3. x + 4 > 0
15 sie 16:29
think: więc równie często masz źle
15 sie 16:29
Kejt: zależy jakie zadanie

btw. wyjeżdżam na dwa tygodnie w góry,więc będziecie mieli trochę przerwy ode mnie.
15 sie 16:31
matje: a pochodna z tego?
15 sie 16:34
think: pochodna z sumy funkcji to suma pochodnych
15 sie 16:35
15 sie 16:35
think: (
√9 − x2)' = {u = 9 − x
2} = (
√u)' * u'
| | 1 | | 1 | |
( |
| )' = { u = log(x + 4) } = ( |
| )' * u' |
| | log(x + 4) | | u | |
oczywiście wszędzie należy odwrócić podstawienie.
15 sie 16:39