Rownanie okręgu
Franek_90: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzednych i przez środek
okręgu o równaniu:
x2 + y2 − 2x − 5 = o
thx z góry
15 sie 14:31
Bogdan:
Wyznacz środek tego okręgu, podaj wynik
15 sie 14:58
Franek_90: tam powinno byc x2 +y2 −2x +4y −5=0
(a,b)= (−2, 4) strodek
r= √5
15 sie 15:11
Bogdan:
Źle, pokaż, jak wyznaczyłeś środek, znajdziemy błąd.
15 sie 15:16
Franek_90: wg wzoru probowalem (x−a)
2 + ( y−b)
2 = r
2
nie wiem czy odpowiedni wzielem
15 sie 15:20
Kejt: masz tu wzór:
x2+y2−2ax−2by+c=0
wystarczy porównać i masz a,b.
15 sie 15:20
Bogdan:
Kejt, skoro weszłaś, to poprowadź dalej Franka
15 sie 15:23
Kejt: dobrze, co prawda nie przerabiałam tego. ale nie zaszkodzi spróbować
15 sie 15:24
Franek_90: wiec pkt srodkowe to 4,−8 czy znow cos pokreciłem
15 sie 15:25
Kejt: pokręciłeś.
−2ax=−2x
−2by=4y
teraz kombinuj
15 sie 15:28
Franek_90: teraz to ja juz calkiem sie zamieszałem

a=1 a b −2 ? czy znow nie tak mysle
15 sie 15:32
Kejt: teraz jest ok

zatem współrzędne tych 2 punktów to:
A=(1;−2) B=(0;0)
podstaw to do wzoru:
A=(X
A;Y
A) B=(X
B;Y
B)
(X
B−X
A)(Y−Y
a)=(Y
B−Y
A)(X−X
A)
i rozwiąż.
15 sie 15:41
Bogdan:
Najpierw trochę teorii.
1. Okrąg: x
2 + y
2 + ax + by + c = 0
| | a | | b | |
Środek okręgu S = (x0, y0), x0 = − |
| , y0 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Długość promienia R =
√ x02 + y02 − c
2. Jeśli prosta przechodzi przez początek układu współrzędnych i przez punkt (x
0, y
0),
| | y0 | |
to jej równanie w postaci kierunkowej ma postać: y = |
| x |
| | x0 | |
| | −2 | |
W tym zadaniu: S = (1, −2), y = |
| x ⇒ y = −2x |
| | 1 | |
i to wszystko, w czym był więc problem?
15 sie 16:26
Gustlik: Bogdan, uprzedziłeś mnie, bo chcialem to rozwiązać, zrobiłeś najlepszą metodą, widzę, że nie
tylko ja unikam kombinowania jak koń pod górę z przekształcaniem równania okręgu przez wzory
skróconego mnożenia. Najlepsze są najprostsze rozwiązania. Pozdrawiam.
15 sie 17:49
Franek_90: dzieki wam
15 sie 18:03