tryg..
Justyna: Pomoze mi ktos



wyznacz zbior wartosci funkcji f okreslonej wzorem f(x)=
√logcos2πx
prosze o dokladne wyjasnienie bo nie mam pojecia o co chodzi w tym zadaniu
15 sie 14:19
yyy: wartośc pod pierwiastkiem musi być większa lub równa zero: Df. logcos2πx≥0
teraz należy rozwiązać tę nierówność.
cos2πx≥1
15 sie 21:28
mila: jezeli nie wiesz co to za 1 to przypomnij sobie log np log2 8 o co tu chodzi?
log2 8=3 bo 23=8
jeżeli podniesiesz jakąs liczbę do potęgi 0 to wynik=1
czyli 0 z prawej strony nierówności przedstawiamy w postaci log 1 bo 100=1jeżeli nie
pamiętasz
to jeżeli nie ma żadnej cyfry to znaczy że jest tam 10
log10 cos2π ≥0 albo log cos2π ≥ 0
log10cos2π ≥ log10 1 log cos2π ≥ log 1
opuszczamy log i otrzymujemy
cos2π ≥1
16 sie 20:53