jedrek: hejka/ rzucamy symetryczna kostka i moneta .Wypiszwszystkie zdarzenia elementarne oraz
oblicz prawdopodobienstwo wypadniecia liczby pierwszej

?
18 gru 16:16
eta:
No Jędrek popracuj troszke sam!
mocΩ= 6*2= 12 bo rzyt jednoczesny
Ω={ (O,1)(O,2)............ (O,6)
(R,1) .................. (R,6) widzisz już
A= wybierz te i z O i z R byleby przy nich była liczba pierwsza
a co to jest liczba pierwsza? zostawiam już Tobie

podaj odp to Ci potwierdzę rozwiazania powodzenia !
do pracy
18 gru 18:23
eta:
Nie rzyt tylko rzut ,dobrze że nie przez "ż" i "d"
18 gru 18:25
jedrek: no popracuje dzieki za podpowiedzi narka
18 gru 18:26
jedrek: wszystko dobrze tylko co to jest liczba PIERWSZ to jeden ?
18 gru 18:28
jedrek: to (1 0) i (1 R )?
18 gru 18:29
eta:
Wstyd mi przynosisz

to wiadomości z 2 kl. podstawówki!
taka co ma tylko dwa podzielniki!
teraz popraw zad. i podaj porządna odp.
bo więcej Ci już nie powiem
18 gru 18:32
eta:
A jak widzę to jesteś w maturalnej
18 gru 18:34
jedrek: juz wiem hih i
18 gru 18:35
jedrek: no wlasnie to 2 3 5 7 ....
18 gru 18:35
eta: Nooooo hihi!
18 gru 18:35
jedrek: wlasnie sie ucze zocznie i wszystko ulecialo
18 gru 18:36
eta:
Jakie 7 ? czy na kostce masz 7
18 gru 18:36
jedrek: ale powoli wszystko powraca dzieki jeszcze raz za podpowiedzi
18 gru 18:37
eta:
Zaocznie powiadasz

to już chyba
zpamietasz co to jest liczba pierwsza?
18 gru 18:38
jedrek: no nie zapedzilem sie ha ha
18 gru 18:38
jedrek: teraz juz tak
18 gru 18:38
eta: Nooooo to powodzenia!
( jeżeli można ? to gdzie ta zaoczna ?)
18 gru 18:39
jedrek: Mielec
18 gru 18:40
eta: Oooo! fajne miasto ! czesto jeździmy przez nie do Krakowa
18 gru 18:40
jedrek: az wstyd sie przyznawac hih powodzonka
18 gru 18:43
jedrek: jesli jestes jeszcze to pradopo....mi wyszlo 1/2 dobrze ?
18 gru 18:46
eta:

tak ma być! powodzenia!
18 gru 18:47
jedrek: ha ha ha DZIEKI
18 gru 18:48
jedrek: ostatnie pytanko na dzis hihi a jak jest tak
;Ω=(1,o)(2,o)(3,o)(4,o)(5,o)(6,o)(1,r)(2,R)(3,r)(4,r)(5,r)(6,r) wypiszl iczby podzielne
przez 2 i 3 to podzielne przez 2 i 3 wypisujemy
(2,o)(2,r)(4,o)(6,o)(4,r)(6,r) ?
18 gru 18:55
eta:
Za wcześnie te brawa!
ma wyjść 2/3

śpieszę się i nie zerknęłam dobrze
A={(O,1)(O,2)(O,3)(O,5)(R,1)(R,2)(R,3)(R,5)}
moc A= 8
więc P(A) = 8/12= 2/3
18 gru 18:55
jedrek: ale liczby pierwsze to wieksze od jeden ?
18 gru 18:57
jedrek: do tamtego pytanka czy samo (6,o) (6,r) bo 6 podzielne jest przez 2 i 3
18 gru 18:59
eta: Nie! jakby było
lub to tak1
ale jeżeli jest
i to tylko { (O,6)(R,6)}
bo jednocześnie ma być podzielna przez 2
i 3
czyli tylko
6
18 gru 18:59
18 gru 19:01
jedrek: no wlasnie bo to " lub " i " i " mnie myli
18 gru 19:02
jedrek: no tak ale wieksze od jedynki
18 gru 19:02
18 gru 19:03
jedrek: wyczytalem w wikipedii tak pisze to juz sam nie wiem hi hi hi
18 gru 19:03
jedrek: za wszystko dzieki
18 gru 19:04
eta:
Nooo 6 też większe od jedynki! i nie jest liczbą pierwszą ok?
18 gru 19:05
eta:
Bo chodzi o liczby naturalne ! to wtedy wiadomo że nie są ujemne

Właśnie trzeba szukać w wikipedii ! po to ona jest !
i bardzo pomaga !
18 gru 19:07
jedrek: czyli jedynka ma jeden podzielnik 1 czyli nie jest liczba pierwsza
18 gru 19:07
jedrek: ok dzieki i narka
18 gru 19:08
eta:
jest bo przyjmuje się,że 1 i sama siebie też 1
choć niekiedy zdania sa podzielone

matematycy maja watpliwości

ale ja też zaliczono do liczb pierwszych !
18 gru 19:10
jedrek: no juz ostatnia konsultacja >przekatne prostokata przecinaja sie pod katem 60 stopni
oblicz pole prostokata wiedzac ze dl.przekatnej wynosi 24 mi wyszlo P=144pierwiastek 3
ciekawe czy dobrze hih
18 gru 19:20
eta:
WŁaśnie przed chwilką zajrzałam na forum!
Tak jest! i nie chce być inaczej!
P= 144√3 [j2]
18 gru 20:52
jedrek: witaj to spoko wielkie dzieki
19 gru 13:26
jedrek: z tym mam jeszcze problem przekatne pros. przecinaja sie pod katem 60 stopni oblicz pole
wiedzac ze dl. boku lezacego na przeciw kata alfa wynosi 10 wyszlo mi P=100 pierw.3
19 gru 13:29
eta:
Jest dobrze! i tak ma być, bo liczysz dł. drugiego boku
z funkcji tg30o czyli tg30o= √3 / 3 lub ctg60o= √3 / 3
więc a = 10√3
19 gru 15:36
jedrek : ale ja tak to robilem pierw wyliczylem polowe przekatnej z funkcji sin bok drugi z
Pitagorasa i dopiero pole ale wynik taki sam tak ze spoko
19 gru 16:40
eta: Można różnie zależy co się widzi w trójkącie

wynik jest poprawny ! a ten nick "jas" to Twój !
19 gru 16:44
jedrek : jedrek ale jas szbciej sie pisze ha ha
19 gru 16:54
jedrek : sorki szybciej
19 gru 16:54