2 zadanka
Franek_90: Witam mam problem z 2 zadaniami:
Logarytmy:
loga3 27 − loga2 8 =
Wielomiany:
rozwiaż nierównosc:
2x3 −18x =0
thx z góry
15 sie 13:48
Godzio:
log327 = x
3x = 27
3x = 33
x = 3
log28 = y
2y = 8
dokończ
2x3 − 18x = 0
2x(x2 − 9) = 0 −−− a2 − b2 = (a−b)(a+b)
15 sie 13:55
Kejt:
log327−log28
z definicji logarytmu:
log327=x
3x=27
x=...
log28=y
2y=8
y=...
2.
2x3−18x=2x(x2−9)=2x(x+3)(x−3)
2x=0 v x+3=0 v x−3
15 sie 13:55
Franek_90: dziekuje wam dochodzilem do polowy i sie zatrzymywalem
15 sie 13:56