Pomoc -nierownosci wielomianowe
Daniel: Witam mam problem z rozwiaznaiem nierówności wielomianowej prosił bym o pomoc:
x3+2x2−1>0
i
(x+3)7(2x−1)6(1−3x)5 >0
15 sie 12:26
AS: Przypadek 1
Rozłóż na iloczyn
x3 + x2 + x2 − 1 = x2(x + 1) + (x + 1)*(x − 1) = (x + 1)*(x2 + x − 1)
= (x = 1)*(x − x1)*(x − x2) gdzie x1,x2 to pierwiastki równania x2 + x − 1 = 0
i zbadaj przedziałami
Przypadek 2
Ustal miejsca zerowe,utwórz przedziały i zbadaj znak w każdym z przedziałów.
15 sie 12:52
Daniel: dziekuje slicznie za pomoc
16 sie 08:50