Równania stycznych
Handi: Wyznacz równania stycznych do elipsy o równaniu x2+4y2=4 przechodzących przez punkt
A=(4,0).
14 sie 20:40
Godzio:
styczna: y = ax + b
0 = 4a + b
b = −4a
y = ax − 4a
x
2 + 4(ax − 4a)
2 = 4
x
2 + 4(a
2x
2 − 8a
2x + 16a
2) = 4
x
2(1 + 4a
2) −32a
2x + 64a
2 − 4 = 0
Δ = 1024a
4 − (4+16a
2)(64a
2 − 4) = 1024a
4 − 256a
2 + 16 − 1024a
4 + 64a
2 =
−192a
2 + 16
zał. Δ = 0
192a
2 = 16
| | −2√3 | | 2√3 | |
b = −4a = |
| v b = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Równania stycznych:
14 sie 20:53
Handi: Czyli podobnie jak równania stycznych do okręgu...
14 sie 21:01
Handi: Godzio a czemu delta musi być równa 0?
14 sie 21:03
Godzio:
Bo styczna ma jeden punkt wspólny z elipsą
14 sie 21:05
Godzio:
inaczej, jedno rozwiązanie daje nam tylko gdy Δ = 0 i wtedy mamy pewność że jest tylko jeden
punkt wspólny
14 sie 21:06
Handi: Ok dzięki
14 sie 21:13
Bogdan:

Rozwiązanie
Godzia jest prawidłowe. Podaję inny sposób.
S(x
S, y
S) − punkt elipsy, w którym prosta przechodząca przez punkt A(4, 0) jest do niej
styczna.
Wzór stycznej do elipsy x
2 + 4y
2 = 4 w punkcie S: x
Sx + 4y
Sy = 4.
Do tej prostej należy punkt A(4, 0), a więc: x
s*4 + 4y
S*0 = 4 ⇒ 4x
S = 4 ⇒ x
S = 1
Punkt S nalezy do elipsy, możemy więc zapisać: x
S2 + 4y
S2 = 4
Wstawiamy x
S = 1:
| | 3 | | √3 | | √3 | |
1 + 4yS2 = 4 ⇒ yS2 = |
| ⇒ yS = |
| lub yS = − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
Mamy 2 punkty styczności: S1 = (1, |
| ) oraz S2 = (1, − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Wystarczy teraz napisać równanie prostej zawierającej punkty A, S
1 oraz prostej
zawierającej punkty A, S
2.
14 sie 21:35
AS:
Można też skorzystać z gotowego wzoru równania stycznej
o danym kierunku m.
Jest to powtórzenie rozwiązania podanego przez Godzio.
Równanie stycznej
y = m*x ±
√a2*m2 + b2
Dla x = 4 , y = 0 mamy
0 = 4*m ±
√4*m2 + 1
4*m = ±
√4*m2 + 1 do kwadratu
16*m
2 = 4*m
2 + 1
12*m
2 = 1
m wstawić do podanego równania i po krzyku.
15 sie 08:15