POMOCY
Mariolaa: Godzio a ja mogę Cię poprosic o jakies zadania maturalne z trygonometrii?
14 sie 17:06
Godzio:
podstawa / rozszerzenie ?
14 sie 17:14
damian: Co prawda nie jestem Godzio ale zadanie jest wg mnie warte uwagi: Wyznacz najmniejszą wartość
| | (ctg2x−tg2x)*sin22x | |
funkcji f(x)= |
| |
| | 4cos2x*sin2x | |
14 sie 17:16
Godzio: To wyrażenie w ogóle osiąga wartość najmniejszą?
14 sie 17:35
Mariolaa: podstawowa
14 sie 17:54
Bogdan:
To wyrażenie posiada wartość najmniejszą.
14 sie 18:01
Godzio:
1. Oblicz:
a) (cos45 − cos30)(cos45 + cos30)
b) 4(ctg45 + sin60)(cos30 + tg45)
c) (sin45 + ctg45)(6 * sin60 − ctg30)
2. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc że:
a) ctgx = 3 x ∊ (0,90)
Tyle na początek
14 sie 18:07
Mariolaa: 1)
(√2przez 2 − √3 przez 2) (√2przez 2 + √3 przez 2) = (√2przez 2)2 −(√3przez 2)2=
2 przez 4 − 3/4 = −1/4
14 sie 19:30
Kejt: Mariolu. zapisuj to tak: U{...} {...} usuń tylko spację ze środka, a w miejsce kropek wpisz
liczby. Wyjdzie Ci wtedy ułamek..
14 sie 19:32
Mariolaa: 2)
4(1+ √3/2)(√3/2+1)=4(1+ √3/2)(1−√3/2)= 4(1)2−(√3/2)2= 4*1− 3/4= 5−3/4 =5/4
14 sie 19:45
Mariolaa: dzięki uzyje tego w nastepnym zadaniu
14 sie 19:46
Godzio: 2) coś Ci źle wyszło popraw
zauważ że masz:
| | √3 | | √3 | | √3 | |
4(1 + |
| )( |
| + 1) = 4(1 + |
| )2 = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 sie 20:35
Godzio: a możesz jeszcze wciągnąć tą 4 do nawiasu
| | √3 | |
22 * (1 + |
| )2 = (2 + √3)2 = ... |
| | 2 | |
teraz to pikuś
14 sie 20:37
Mariolaa: 22+2*2*√3+√32= 4+4√3+3=11√3
14 sie 20:55
Mariolaa: a drugie zadanie mi wyszło po podstawieniu tg=13, sin= √1010 cos= 13√1010
14 sie 21:01
Kejt: nie możesz tak dodać.. 4+3+4√3=7+4√3
14 sie 21:02
Godzio:
| | 3√10 | |
ok tylko przy cosx = |
| |
| | 10 | |
14 sie 21:07
Mariolaa: ad2.b
sin 513
cos 12
tg 221156
ctg 14
sorrki ze tak pozno ale problem z internetem miałam
16 sie 16:03
Godzio:
nie ma problemu, ale chyba coś nie tak, pomyśl jeszcze
16 sie 16:52
Mariolaa: a tego ad1.c nie wiem jak zrobic
16 sie 16:54
Mariolaa: tzn która odp jest zła?
16 sie 16:55
Mariolaa: a cos zle i i reszta zle

powinno być
144169 tak?
16 sie 16:59
Godzio: jeśli cos wyszedł Ci 12 to chyba coś nie tak prawda

?
16 sie 17:00
Godzio:

Sposób I :
sin
2x + cos
2x = 1
| | sinx | | 5 | | 13 | | 5 | |
tgx = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosx | | 13 | | 12 | | 12 | |
Sposób II −− rysunek
| | 5 | |
zaznaczamy na rysunku α i zgodnie z danymi zaznaczamy boki sinα = |
| |
| | 13 | |
x
2 + 5
2 = 13
2
x
2 = 144
x = 12
I tera już odczytujemy pokolei funcje
16 sie 17:03
Mariolaa: ooo rany niby proste a ja się nie mogę zabrac za to
16 sie 17:05
Godzio: pokazać 1. c) czy jeszcze walczysz

?
16 sie 17:06
Mariolaa: taak taak zagalopowałam się troszke z tym cosinusem hehe
16 sie 17:06
Mariolaa: probuje ale z moją błyskotliwością sądze ze mi nie wyjdzie hee
16 sie 17:07
Godzio: To poczekamy jeszcze, podstaw poupraszczaj to co się da w nawiasach i na końcu przemnóż
16 sie 17:10
Mariolaa: nie wychodzi. prosze o pomoc
16 sie 17:28
Godzio:
| | √2 | | √3 | | √2 | |
( |
| + 1)(6 * |
| − √3) = ( |
| + 1) * (3√3 − √3 ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
= ( |
| + 1) * 2√3 = √6 + 2√3 |
| | 2 | |
16 sie 17:47
Mariolaa: a ja kombinowałam jak podstawic do wzoru

matematyka nie jest na moją głowe
16 sie 17:56
Mariolaa: dasz mi jeszcze jakies przykłady

czy masz dośc takich jak ja hihi
16 sie 17:59
Godzio:
Ważne że próbujesz

To może teraz coś z tożsamości:
1. Sprawdź czy podane równości są tożsamościami, podaj założenia
| | ctgx | |
b)cosx + cosx * ctg2x = |
| |
| | sinx | |
2. Zapisz wyrażenia w najprostszej postaci:
a) (cosx + tgx * sinx) * ctgx
3. Oblicz:
a) sin
275 + sin
215 − 2sin30 −−− mam nadzieję że umiesz posługiwać się wzorami redukcyjnymi
16 sie 18:01
Godzio:
Mam dość leniów, a nie tych którzy chcą się czegoś nauczyć
16 sie 18:02
Godzio:
zad. 1
| | tgx | |
a) powinno być cosx * |
| |
| | sinx | |
16 sie 18:03
Mariolaa: a tożsamości nie są na rozszerzonym?
16 sie 18:04
Godzio: wracam za jakieś 20 min i sprawdzę Twoje rozwiązania
16 sie 18:04
Godzio:
być może ale to jak chcesz to zrób w takim razie 2 i 3 jeśli nie chcesz tożsamości
16 sie 18:05
Mariolaa: 2) a
cos*sin*tg*ctg2
b
1−cos*tgsin
16 sie 18:39
16 sie 18:40
Godzio:
tgx * ctgx = 1
| | sinx | |
a) (cosx + tgx * sinx) * ctgx = cosx * ctgx + tgx * ctgx * sinx = cosx * |
| + |
| | cosx | |
sinx =
sinx + sinx = 2sinx
16 sie 18:41
Godzio:
tak ale nie dla (90o + α) i (90o − α) −to jest na 100% na podstawie
16 sie 18:46
Godzio:
| | cosx | | cos2x + sin2x | | 1 | |
tak się pomyliłem cosx * |
| + sinx = |
| = |
| |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
16 sie 18:48
Godzio: nad b) pomyśl jeszcze
16 sie 18:48
Mariolaa: a skąd Ci się wzięło cosx* sinxcosx
16 sie 18:52
Godzio: | | cosx | |
napisałem nieco wyżej ze mialo byc cosx* |
| |
| | sinx | |
16 sie 18:59
Mariolaa: pogmatwałam sie całkowicie
pomyliłes sie w pierwszym a ja robiłam 2
17 sie 18:37
Mariolaa: a tego 3 nie wiem jak rozgryzc
17 sie 18:37
Godzio:
sin215 = sin2(90 − 75) = cos275, a teraz ?
17 sie 18:42
Mariolaa: kurcze ja w ogole nie wiem o co chodzi w tych wzorach
17 sie 19:13
Godzio: a przerabiałaś w ogóle trygonometrię w szkole ?
17 sie 19:17
Mariolaa: no tak
17 sie 19:21
Godzio: i nie miałaś podstawowych wzorów redukcyjnych ?
17 sie 19:22
Mariolaa: jeszcze specjalnie przeglądnęłam zeszyty bo swojej pamieci nie zawsze do konca ufam i nie
miałam
17 sie 19:30
Godzio: no to kicha a powinnaś to mieć
17 sie 19:31
Mariolaa: 
porazka
17 sie 19:34