Logarytmy
Godzio: Zadanie dla
Kejt
Teraz w stylu "normalne" bo przecież samych udowodnij nie będzie na maturze

Rozwiązać równanie:
| | 1 | |
xlog2(2x − 1) + log2(x+2) = |
| |
| | x2 | |
14 sie 14:40
Godzio:
zad 2
Rozwiązać układ równań
x
2 + y
2 = 24
14 sie 14:45
Maciek: Z tego co się orientuję to z "udowodnij" na "P" i "R" są po 2 zadania w otawrtych
14 sie 14:54
Kejt: | | 1 | |
xlog2(2x − 1)+log2(x+2)= |
| <=> log2(2x − 1)+log2(x+2)=−2 |
| | x2 | |
log
2(2x − 1)+log
2(x+2)=−2
log
2(2x−1)(x+2)=−log
24
log
24(2x
2+3x−2)=0 <=> 4(2x
2+3x−2)=1
8x
2+12x−8=1
8x
2+12x−9=0
a=8
b=12
c=−9
Δ=(12)
2+9*8*4=144+288=432
√Δ=12
√3
wydaje mi się, że dobrze.. ale wynik jakiś taki nie za ładny..
14 sie 15:16
Godzio:
jest dobrze tyle że zapomniałaś o czymś ja wychodzę na 10 min i jak wrócę a ty nie skapniesz
się o co chodzi to powiem
14 sie 15:41
Godzio:
Najważniejsza sprawa

− dziedzina wtedy jeden wynik odpadnie
14 sie 15:55
Godzio:
Maciek chcesz też jakieś zadanko ? Napisz jaki dział to się coś znajdzie
14 sie 15:56
Kejt:
2x−1>0
2x>1
| | 3√3−3 | | 3√3−3 | | 5,19−3 | | 2,19 | |
2* |
| = |
| ≈ |
| = |
| = |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 sie 17:38
Kejt: tam ma być 1,095.. ale i tak nie rozumiem.. bo założenia spełnia..
14 sie 17:39
Godzio:
jednak mały błąd zrobiłaś zobacz na x1
14 sie 17:40
Godzio:
| | − 12 − 12√3 | | −3√3 − 3 | |
x1 = |
| = |
| < 0 więc to już odpada |
| | 16 | | 4 | |
| | − 12 + 12√3 | | 3√3 − 3 | | 3 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| * (√3 −1) ≈ 0,54 > |
| |
| | 16 | | 4 | | 4 | | 2 | |
14 sie 17:42
Kejt: ano.. zapomniałam przez ten minus pomnożyć.. powinno być:
i wtedy:
x
1∉D
tak btw.. nie odpowiedziałam, bo mnie nie było
14 sie 17:43
Godzio:
no skapnąłem się jak później zobaczyłem post "wracam za 1h"
14 sie 17:44
Kejt: można jakąś podpowiedź do tego drugiego? ;>
14 sie 17:54
Kejt: albo nie. pokombinuję jeszcze ;>
14 sie 18:07
Godzio:
ok
14 sie 18:08
Kejt: mm.. doszłam do takiej postaci:
24(y−1)=y(2x+y2)
jest dobrze? bo nie wiem czy opłaca mi się dalej liczyć..
14 sie 18:26
Godzio:
Z takiego czegoś to chyba nie będę potrafić Ci odpowiedzieć czy dobrze czy źle bo nie znam
całych obliczeń
14 sie 18:32
Godzio:
oj sorki
tam powinno być
Mam nadzieję że nie męczyłaś się z tamtym zbytnio
14 sie 18:35
Kejt: mm.. w sumie masz rację..
dla x>0 y>0
x+y≠1
y<2√6
x2=24−y2
log(x2*y)=log(x+y)2
x2*y=(x+y)2
x2*y=x2+2xy+y2
(24−y2)y=2xy+24
24(y−1)=y(2x+y2)
14 sie 18:40
Kejt: nie, skąd.. tylko jakieś 15 minut roboty poszło się się gonić ;>
14 sie 18:41
Godzio: sorki naprawdę...
14 sie 18:42
Kejt: spoko. i tak dziękuję, że Ci się chce dostarczać mi zadanka
14 sie 18:43
Godzio:
Dam Ci kawałek rozwiązania które pociągniesz dalej lub zrobisz na inny sposób bo jeszcze nie
próbowałem inaczej
x > 0, y > 0
x + y ≠ 1, x + y > 0
x
2 + y
2 = 24
| logx2 + logy2 | |
| = 2 |
| log(x + y) | |
x
2 * y
2 = (x + y)
2
x
2 * y
2 = x
2 + 2xy + y
2
x
2 + 2xy + y
2 = x
2 * y
2
x
2 + y
2 = 24 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2xy = x
2 * y
2 − 24
0 = x
2 *y
2 − 2xy − 24
0 = x
2 *y
2 − 2xy + 1 − 25
14 sie 18:52
Godzio:
Ja w tym czasie spróbuję coś z zadaniami od
Bogdana
14 sie 18:53
Kejt: nic z tego.. ugrzęzłam w martwym punkcie..
14 sie 19:14
Godzio: To kolejna część
0 = (xy − 1)
2 − 25
0 = (xy − 1 − 5)(xy − 1 +5)
0 = (xy − 6)(xy + 4)
xy = 6 v xy = −4
| | 6 | | 36 | |
x = |
| ⇒ x2 + y2 = 24 ⇒ |
| + y2 = 24 /* y2 |
| | y | | y2 | |
14 sie 19:39
Kejt:
36+y
4=24y
2
y
2=t
t
2−24t+36=0 a=1 b=−24 c=36
Δ=(−24)
2−4*36=576−144=432
√Δ=12
√3
y
1=
√12−6√3
y
2=
√12+6√3
tak?
14 sie 19:57
Godzio: tak jest i teraz
y4 − 24y2 + 36 = 0 y2 = t
t2 − 24t + 36 = 0
Δ = 242 − 4 * 36 = 432
√Δ = 12√3
y12 = 12 + 6√3 = 9 + 6√3 + 3 = (3 + √3)2
y22 = 12 − 6√3 = (3 − √3)2
14 sie 20:21
Godzio:
Jeszcze dodam małą poprawkę bo na początku napisałem
y > 0 − a tak być nie musi
x > 0, x + y ≠ 1, x + y > 0
Teraz spróbuj dokończyć, wylicz x1 i x2 dla danych y i rozwiąż drugą część
xy = −4
14 sie 21:15
Godzio: Dobra to już ostateczne, popatrzyłem na ciebie co do x + y ≠ 1 a tak też nie musi być

logx ⇒ x > 0
logy
2 ⇒ y
2 > 0 ⇒ y ≠ 0
log(x+y) ⇒ x + y > 0
i kóniec kropka
14 sie 21:22