Planimetria
Kamil: W pewnym trójkącie prostokątnym boki maja długośći 3cm,4cm i 5cm. W trójkącie podobnym do niego
najdłuższy bok ma długość 2,5 cm. Pole tego drugiego trójkąta jest równe:
A)1,5cm2
B)3cm2
C)5cm2
D)9cm2
14 sie 13:49
Kamil: pomózcie prosze
14 sie 13:53
Kejt:

i teraz są dwa sposoby.
albo liczysz boki a,b z podobieństwa trójkątów i potem liczysz pole.
albo liczysz pole większego, podnosisz współczynnik k (skala) do kwadratu i dzielisz przez to
pole.
14 sie 13:53
robinka:
korzystasz z podobieństwa trójkątów, długości boków w pierwszym trójkącie to a=3,b=4,c=5 oraz
a', b', c'=2,5 długości bokóe w trójkącie podobnym
a'=k*a
b'=b*k
c'=k*c
wylicz k

a później pozostałe boki a' oraz b', ok?
14 sie 13:53
robinka: ładnie to Kejt przedstawiła to rysunkami
14 sie 13:54
Kejt: dziękuję

zaczynam się wprawiać.
14 sie 13:55
Kamil: Kogo mam słuchać?
14 sie 14:49
Kamil: a`=k*a
14 sie 14:53
Kamil: i co wstawić za a i k, a`?
14 sie 14:54
Kamil: 2,5=k*3
−3k=−2,5/:(−3)
14 sie 14:56
Kamil: i co z tym zrobić?
14 sie 14:58
Kamil: k=0,83
14 sie 14:59
Maciek: Można zauważyć ,że najdłuższy bok w 1 trójkącie ma długość 5 , a w drugim 2.5.
No to bok b będzie miał 2 a bok a 1.5 i policzyć pole
14 sie 15:00
Kamil: tak mam to liczyć co?
14 sie 15:02
Kamil: Robinka i Ketj pomóżcie?
14 sie 15:04
Kamil: prosze Kejt i robinka bo nie bardzo rozumiem?
14 sie 15:05
Kamil: prosze pomózcie
14 sie 15:07
Kamil: nie wiem w tym zadaniu od czego zacząć?
14 sie 15:10
robinka: c'=k*c
najdłuższy bok to bok c=5, a w drugim trójkącie to c'=2,5
czyli tak jak napisał Maciek
2,5=k*5 /:5
| | 1 | |
P= |
| *a'*b'= ...? oblicz, rozumiesz |
| | 2 | |
14 sie 15:11
Kejt: | | 1 | |
k już masz policzone. k= |
| |
| | 2 | |
teraz oblicz k
2 i pole większego trójkąta, czyli tego o bokach 3,4,5.
14 sie 15:20
Kamil: to na początku to skorzystałaś ze wzoru c`=k*c
14 sie 15:22
14 sie 15:24
Kamil: b`=2
14 sie 15:24
Kejt: dobrze, teraz oblicz pole.
14 sie 15:25
14 sie 15:26
14 sie 15:27
14 sie 15:27
14 sie 15:28
Kejt: dobrze
14 sie 15:29
Kamil: P=112
14 sie 15:30
Kamil: P=1,5 cm2
14 sie 15:31
Kamil: odp A)
14 sie 15:31
Kejt: mhm
14 sie 15:31
Kamil: a ten drugi sposób to jak Kejt?
14 sie 15:32
Kejt: Na początek oblicz k2.
14 sie 15:33
Kejt: Potem oblicz pole tego trójkąta o wymiarach 3,4,5. Ja na jakąś godzinę znikam, spokojnie,
wrócę.
14 sie 15:37
robinka: gratulacje rozwiązania zadania Kamil
14 sie 15:59
robinka:
k
2 =... ?
sposób Kejt
14 sie 16:00
robinka: P'=k*P = ... ? rozumiesz
14 sie 16:02
15 sie 01:52
Kamil: k2=
15 sie 01:55
Kamil: co mam dalej liczyć w tym drugim sposobie?
15 sie 16:52
15 sie 16:53
Kejt:
teraz oblicz pole tego trójkąta o wymiarach 3,4,5.
15 sie 16:55
Kamil: prosze o pomoc bo nie bardzo wiem jak policzyć pole większego trójkąta
15 sie 16:55
Kejt: Kamil. to jest trójkąt prostokątny. wystarczy wymnożyć przyprostokątne i podzielić przez 2.
15 sie 16:55
Kamil: nie trzeba k2 wyciągnąć z pierwiastka
15 sie 16:56
Kejt: nie po to podnosiłeś to do kwadratu żeby teraz pierwiastek wyciągać..
15 sie 16:57
Kamil: A czego dwie przyprostokątne wymnożyć, wytłumaczysz to ?
15 sie 16:58
Kejt: bok długości 4 to podstawa. Bok o długości 3 to wysokość spadająca na podstawę o boku 4. więc:
a=4
h=3
i liczysz to normalnie ze wzoru na pole trójkąta.
15 sie 16:59
Kamil: | | 1 | |
k2= |
| i to wynik to zostawic |
| | 4 | |
15 sie 16:59
Kejt: zostaw to, przyda się później. Teraz licz pole.
15 sie 17:00
Kamil: zrobię tak jak mówiłeś na początku a potem wyliczę z pola trójkątą z wzoru dobrze
15 sie 17:01
15 sie 17:02
Kejt: mówiłAŚ. kiedy na początku? mówiłam, że to zadanie można rozwiązać na dwa sposoby, jeden już
pokazałam, prosiłeś o drugi.
15 sie 17:03
15 sie 17:03
Kejt: dobrze.
| | 1 | |
teraz wymnóż to pole przez k2 czyli przez |
| |
| | 4 | |
15 sie 17:03
Kamil: P=6 i co dalej liczyć?
15 sie 17:04
Kejt: Napisałam Ci. Czytaj uważnie.
15 sie 17:05
15 sie 17:05
Kejt: tak.
15 sie 17:06
15 sie 17:07
Kejt: Dobrze. To już jest rozwiązanie zadania.
15 sie 17:07
15 sie 17:09
Kamil: dziękuje i podam nastepne zadanie dobrze
15 sie 17:11
Kamil: za chwile podam
15 sie 17:11
Kamil: podam zadanie w nowym poscie
15 sie 17:11
Kejt: Dobrze, ale ja już Ci w nich nie pomogę. Wyjeżdżam, wracam za 2 tyg.
15 sie 17:12
Kamil: A kiedy wyjeżdzasz?
15 sie 17:12
Kejt: za 20 minut.
15 sie 17:13
Kamil: tak się z tobą fajnie z rozwiązywało zadania Kejt
15 sie 17:14
Kamil: A gdzie jezeli mogę spytać?
15 sie 17:14
Kamil:
15 sie 17:15
Kamil: szkoda ze jedziesz, ale udanych wakacji <spox
15 sie 17:16
Kejt: W góry, na Słowację. Kiedy piszesz maturę?
15 sie 17:16
Kamil:
15 sie 17:16
Kamil: powodzenia porozmawiamy innym razem, pewnie pakujesz się a ja ci przeszkadzam
15 sie 17:18
Kejt: Jestem już spakowana. Nie martw się, kiedy piszesz?
15 sie 17:20
Kamil: porozmawiamy jak przyjedziesz pa pa

i miłych pięknych, ciepłych wakacji
15 sie 17:21
Kamil: ja ide robić zadania pa
15 sie 17:21
Godzio:
Miłego pobytu
Kejt
15 sie 17:24