Pole trójkąta
konrad509: Boki trójkąta zawierają się w prostych o równaniach x+2=0, y−3=0, 2x−y+3=0. Ile jest równe pole
trójkąta?
14 sie 13:24
robinka: spróbuj obliczyć punkty przecięcia prostych ze sobą

powinny Ci wyjść trzy punkty
14 sie 13:38
robinka: dasz radę ?
14 sie 13:42
konrad509: (−2,3) (−2,−1) (0,3)
To chyba już wiem jak. Trzeba policzyć teraz długości boków ze wzoru na odległość dwóch punktów
na płaszczyźnie i ze wzoru Herona policzyć pole. Tak?
14 sie 14:07
Kejt: tak albo dorysować sobie przyprostokątne i liczyć wysokość z tw. pitagorasa.
14 sie 14:09
konrad509: Nie chce mi się rysować. Wolę policzyć
14 sie 14:11
Kejt: zresztą jeśli dobrze widzę wychodzi trójkąt prostokątny(?) więc wystarczą dwa boki
(przyprostokątne)
14 sie 14:12
konrad509: A jak ze współrzędnych wierzchołków poznać, że to trójkąt prostokątny?
14 sie 14:20
robinka: trzeba obliczyć długości tych boków i sprawdzić twierdzeniem Pitagorasa
14 sie 14:22
Kejt: zauważ, że współrzędne się powtarzają: (oczywiście, jeśli dobrze policzyłeś)
A=(−2,3) B=(−2,−1) C=(0,3)
to znaczy, że punkty A,C leżą w jednej linii i punkty A,B też. więc A jest przy kącie prostym.
Mam nadzieję, że rozumiesz..
14 sie 14:24
robinka: tak jak napisała Kajt, można zaznaczyć w układzie współrzędnych dane punkty i zobaczysz, że
jest to trójkąt prostokątny
14 sie 14:28
konrad509: Czyli jeżeli xA=xB i yA=yC to AB jest prostopadłe do AC?
14 sie 14:30
Kejt: tak
14 sie 14:32
konrad509: Ok, dzięki wszystkim
14 sie 14:47