jak to zrobić
grigo123: 2x3−18x=0
14 sie 11:49
Kejt:
wyłącz "x" przed nawias:
2x3−18x=x(2x2−18)
x(2x2−18)=0
x=0 v 2x2−18=0
2x2=18
x=...
14 sie 11:55
Bogdan:
Skrócimy nieco obliczenia wyłączając przed nawias w takich przypadkach liczbę będącą
współczynnikiem przy najwyższej potędze oraz najniższą potęgę, np.:
| | 2 | | 2 | |
3x5 − 2x2 = 0 ⇒ 3x2(x3 − |
| ) = 0 ⇒ x2 = 0 lub x3 − |
| = 0 |
| | 3 | | 3 | |
W podanym tu przykładzie:
2x
3 − 18x = 0 ⇒ 2x(x
2 − 9) = 0 ⇒ 2x(x − 3)(x + 3) = 0 ⇒ x=0 ⋁ x=3 ⋁ x=−3
14 sie 12:42