kaśka: Sprawdź czy ciąg jest geometryczny an=(-5pierwiastek z 3)do potęgi n. Bardzo proszę o
pomoc
18 gru 15:50
Dj Kichawa : a co sprawdzic
18 gru 16:18
eta:
Witam!Dj

jak to co? q --- czyli iloraz tego ciągu (czy jest tali sam)
więc dla n=1 mamy a
1= -5
√3
n= 2 a
2= 25*3 ( bo podiesione do kwadratu)
n= 3 a
3 = (-5
√3)
3 = - 125*3
√3= -375
√3
mając trzy kolejne wyrazy ciągu juz można sprawdzić cz jest geometr.
z def.
q= a
2/a
1 i q= a
3 / a
2
a
2/a
1= 75 /(-5
√3) = -15/
√3 = -15*
√3 /3 = -5
√3
a
3/a
2 = -375
√3 / 75= -5
√3
zatem q= -5
√3 czyli ciąg jest geometryczny
a
1= -5
√3 i q = -5
√3 ( tak się złożyło ,że a
1 = q
to tylko przypadek)
18 gru 16:30