Planimetria
Kamil: Bok rombu ma długość √2, zaś pole rombu jest równe 1. Miara kąta ostrego w tym rombie jest
równa:
A)30o
B)60o
C)45o
D)75o
13 sie 23:16
Kamil: to jest Gometria analityczna
13 sie 23:21
robinka: P=ah
1=ah
a=
√2
1=
√2*h
| | 1 | | √2 | |
h= |
| * |
| >uwalniam z niewymierności |
| | √2 | | √2 | |
α=30
0
13 sie 23:24
robinka: ćwiczyłeś usuwanie mianownika z niewymierności ?
13 sie 23:25
Jaga:
Najprostszy sposób:
P= a
2*sinα
to: (
√2)
2*sinα= 1
2sinα= 1 => sinα=
12 => α= 30
o
13 sie 23:27
robinka: tak masz racje, to jest najprostszy sposób Jago
13 sie 23:31
Jaga:
13 sie 23:31
Kamil: moge prosić o rysunek pomocniczy
14 sie 13:23
Kamil: ?
14 sie 13:23
Kamil: prosze o rysunek ?
14 sie 13:24
robinka: a możesz spróbować sam narysować ?
14 sie 13:24
Kamil: moge
14 sie 13:24
robinka: chcę zobaczyć jak rozumiesz to zadanko

jeżeli Ci nie wyjdzie to narysuje
14 sie 13:24
Kamil:

a=
√2
14 sie 13:26
Kejt:
14 sie 13:26
Kamil: tak dokładnie mam narysować Kejt?
14 sie 13:28
Kejt: tak. zresztą masz podane w zadaniu:
"miara kąta ostrego "
później przyjęliśmy oznaczenie α
a Ty zaznaczyłeś α jako rozwarty.
14 sie 13:31
robinka:

a=
√2 a tak nie łatwiej Kejt ?
14 sie 13:31
robinka: ostry kąt , to kąt mniejszy od 900
14 sie 13:32
Kejt: jakoś tak mój ładniej wygląda

ale chyba masz rację. heh.
14 sie 13:33
robinka: całkiem klawo wygląda twój rysunek hehe

dzisiaj mam dobry humor, może dlatego, że dzisiaj
sobota, mam nadzieje, że wam też dopisuje sobotnie lenistwo hehe ja sprzątam i lukam na forum
14 sie 13:35
Kamil:

a=
√2
14 sie 13:35
Kejt: no.. już lepiej, ale nie widać z tego rysunku, że to romb.. powinieneś oznaczyć wszystkie boki.
14 sie 13:36
Kejt: tak wiem, ja tego nie zrobiłam

ale to z czystego lenistwa.
14 sie 13:36
Kamil: tezraz juz rozumiem to zadanie napisze zaraz nowe zadanko w nowym poście dobrze
14 sie 13:37
Kejt: dobrze
14 sie 13:37
robinka: tylko spróbuj troszkę sam go rozwiązać a jak coś to my Cie nakierujemy,ok ?
14 sie 13:37