oblicz
Jaga: zad. dla
Kejt 
Podaj wartość :
2−3+6−7+10 −11+ ........... + 2010 −2011.
13 sie 22:44
think: a ja

nie masz nic dla mnie?
13 sie 22:46
Jaga:

....... za chwilę
A może
Bogdan coś Ci podrzuci

Pozdrawiam
Lucyno i
Bogdanie
13 sie 22:50
think: ehh dobra Jaguś, ja znikam jestem padnięta, ale liczę że jak tu zajrzę inszym razem to znajdę
jakieś zadanko dla mnie

nie wymagam aby było szalenie trudne, może być proste takie jak to
dla Kejt
13 sie 23:26
Bogdan:

No to ja wrzucę zadanko.
Wiemy, że w trapezie o podstawach długości a, b, odcinek łączący środki ramion ma długość
| | a + b | |
równą średniej arytmetycznej liczb a, b, czyli |
| , a odcinek równoległy do podstaw, |
| | 2 | |
łączący ramiona i przechodzący prze punkt przecięcia przekątnych trapezu ma długość
| | 2ab | |
równą średniej harmonicznej liczb a, b, czyli |
| . |
| | a + b | |
Gdzie jest położony w trapezie odcinek równoległy do podstaw, łączący jego ramiona
i którego długość jest równa średniej geometrycznej liczb a, b, czyli
√ab. Jaką własność
w trapezie ma ten odcinek?
13 sie 23:26
Jaga:
Dorzucam jeszcze do kompletu

Gdzie jest położony w trapezie odcinek równoległy do podstaw, łączący jego ramiona
i którego długość jest równa średniej kwadratowej liczb a i b.
Jaką własność w trapezie ma ten odcinek?
14 sie 00:40
Kejt:
1.
dla każdej pary wynik będzie −1 więc wystarczy policzyć liczbę par:
a
n=a
1+(n−1)r
liczba par będzie taka sama jak ilość liczb dodatnich:
a
1=2
r=4
a
n=2010
| | −2+4+2010 | | 2012 | |
n= |
| = |
| =503 |
| | 4 | | 4 | |
503*(−1)=−503
więc:
2−3+6−7+10 −11+ ........... + 2010 −2011=−503
14 sie 11:53
Kejt: Think, jak chcesz to się częstuj
14 sie 12:08
Godzio:

Tak mi się wydaję że chyba dobrze
Z podobieństwa: DCF ~ EFB :
DEF~ABE
ab = x
2
x =
√ab
Ten odcinek leży między punktami przecięcia się 2 równoległych do siebie wychodzących z
wierzchołków obu podstaw z ramionami trapezu
ale nie wiem jaka to może być własność
14 sie 17:10
14 sie 17:45
Godzio:
A to moje rozwiązanie jest w ogóle prawidłowe ?
14 sie 17:49
think: tak Godzio, dla √ab odcinek łączący ramiona dzieli trapez na dwa trapezy podobne
dla tego co podała Eta mamy podział na dwa trapezy o równych polach.
15 sie 00:39