prosze o pomoc geometria analityczna...
magnolia: Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)= (2−a)*x+3.
Wyznacz liczbę a, dla której:
a)funkcja f jest rosnąca,
b) wykres funkcji f oraz wykres funkcji g określonej wzorem g(x)= −o,75*x+6 przecinają oś Ox w
tym samym punkcie
13 sie 21:38
Bogdan:
a) Kiedy funkcja liniowa jest rosnąca? Odpowiedź na to pytanie pozwoli wyznaczyć a.
b) Punkt przecięcia osi Ox jest miejscem zerowym, tu wartość funkcji jest równą 0,
trzeba więc wyznaczyć x z równań: (2 − a)x + 3 = 0 oraz −0,75x + 6 = 0
i przyrównać wyniki ze sobą: x = x.
13 sie 22:26
magnolia: ale jak z tego pierwszego wyznaczyc x....i ja mam przeciez obliczyc a
13 sie 22:41
think: w podpunkcie a nie masz wyznaczać x−a tylko a.
13 sie 22:42
think: natomiast w drugim, masz przedstawić równanie w postaci x1 = ... x2 = ... a ponieważ one się
przecinają to x1 = x2 i porównuje .... = ..... i z tego wychodzi Ci a.
13 sie 22:44
Bogdan:
a) Powtarzam pytanie. Kiedy funkcja liniowa jest rosnąca? Czekam na odpowiedź.
13 sie 22:45
Gustlik: Podpowiem
Funkcja liniowa y=ax+b jest:
− rosnąca, gdy a>0,
− stała, gdy a=0,
− malejąca, gdy a<0.
Np. y=3x+2 jest funkcją rosnąca, bo a=3>0,
y=5 jest funkcją stałą, bo a=0 (y=0x+5),
y=−4x+3 jest malejąca, bo a=−4<0.
13 sie 22:53
Bogdan:
No Gustliku, to magnolia miała udzielić taką odpowiedź, nie dałeś jej szansy.
Niech oczekujący pomocy też tu da coś od siebie.
13 sie 22:56
magnolia: no własnie...odebrano mi tę szansę....ale dziękuje za starania..
13 sie 23:09
magnolia: think nie wiem co robie zle bo nie chce mi wyjsc....
13 sie 23:16
Bogdan:
Pokaż swoje obliczenia, zobaczymy, gdzie jest błąd
13 sie 23:32
Bogdan:
No i na hasło: "pokaż swoje obliczenia"
magnolia zrejterowała
14 sie 00:27
magnolia: nieprawda po prostu poszlam spac juz...oto moje obliczenia:
(2−a)x+3=−o,75x+6
2x−ax+3=−0,75x+6
−ax=3−2,75x/:x
| | 3 | |
−a= |
| −2,75.....i to jest zle nie wiem jak to zrobic... |
| | x | |
14 sie 13:25
bzzz: magnolia, nie zrobiłaś dokładnie wg instrukcji

masz wyznaczyć dla jakiego x wartość funkcji jest równa 0
0 = −0,75x + 6 → x = 8
| | 3 | |
(2−a)x + 3 = 0 → x = |
|
|
| | a − 2 | |
ponieważ te wykresy się przecinają, to:
14 sie 13:50
magnolia: aaaaa dzięki bzzz
17 sie 20:28