Potegi
ola: jak obliczyć 5
16+25
7 przez 26*5
12
13 sie 20:33
Kejt: na pewno 26?
13 sie 20:35
ola: noo właśnie to 26 mnie zmyliło. Tak na pewno 26.
13 sie 20:48
Bogdan:
| 516 + 257 | | 516 + (52)7 | | 514(25 +1) | |
| = |
| = |
| = |
| 26*512 | | 26*512 | | 26*512 | |
Proszę dokończyć.
13 sie 20:57
Kejt:
| 516+514 | | 512(54+52) | | 252+25 | |
| = |
| = |
| =25 |
| 26*512 | | 26*512 | | 26 | |
13 sie 21:01
Kejt: ach.. no tak..
13 sie 21:01
ola: skąd się wzięło 25+1?
13 sie 21:01
ola: jak to zrobiłas?
13 sie 21:02
Kejt: Bogdan wyłączył 514 przed nawias:
516+514=514(52+1)
korzystając z:
ar*as=ar+s
13 sie 21:04
ola: aha spoko

juz rozumiem dzięki
13 sie 21:11
ola: jeszcze jedno Kejt jak Ci wyszło 25?
13 sie 21:22
ola: a nie spoko juz


hehe sorki
13 sie 21:23
Gustlik: | 252+25 | | 25(25+1) | | 25*26 | |
| = |
| = |
| =25
|
| 26 | | 26 | | 26 | |
Najpierw wyciagasz 25 przed nawias na zasadzie x
2+x=x(x+1), w nawiasie wychodzi Ci 25+1=26 i
skracasz z 26 w mianowniku. Pozdrawiam.
13 sie 23:17