oblicz calke nieoznaczoną
gosia: ∫(1 + x2) sin x dx
13 sie 19:02
Bogdan:
Dwukrotnie przez części.
∫(1 + x2) sinx dx = A
u = 1 + x2 v' = sinx
u' = 2x v = −cosx
A = −cosx(1 + x2) + 2∫x cosx dx = ........
Całkę ∫x cosx dx też rozwiązujemy przez części
13 sie 21:15
AS:
J = ∫(1 + x2)sinxdx = ∫sinxdx + ∫x2sinxdx = −cosx + J1
J1 = ∫x2sinxdx całkowanie przez części
u = x2 dv = sinxdx
du 2xdx v = −cosx
J1 = uv − ∫vdu = −x2cosx + 2∫xcosxdx = −x2cosx + 2J2
J2 = ∫xcosxsx ponowne całkowanie przez części
u = x dv = cosxdx
du = dx v = sinx
J2 = xsinx − ∫sinxdx = xsinx + cosx
J1 = −x2cosx + 2(xsinx + cosx) = −x2cosx + 2xsinx + 2cosx
J = −cosx −x2cosx + 2xsinx + 2cosx + C
j = −x2cosx + 2xsinx + cosx + C
14 sie 07:50