Jola: Jakie są do tego obliczenia?
Co jest bardziej prawdopodobne:wyrzucić dwa orły w trzech rzutach monetą czy trzy orły w
czterech rzutach?
18 gru 15:00
eta:
Schemat Bernoulliego
N
P
N(k) =( k ) *p
k *q
N -k
1/ A --- wyrzucenie 2 -u orłów w trzech rzutach
to p= 1/2 q= 1/2 k=2 N=3
wstaw do wzoru oblicz P
3(2)
w 2/ podobnie B --- wyrzucenie trzech orłów w czterech rzutach
N= 4 k=3 p= 1/2 q =1/2
P(A) -- powinno Ci wyjść 3/8
P(B) --- 1/4= 2/8
już wiesz jaką dać odp

oblicz to! powodzenia!
18 gru 15:27
eta: N
Oczywiście we wzorze jest N nad k

(
k )
18 gru 15:32