tygonometria
Mariolaaa: kto mi da dobrą radę jak nauczyc sie rozwiązywac zadania z trygonometri

oczywiscie teorie
znam tylko gorzej z jej wykorzystaniem
13 sie 18:08
Kejt: zależy jakiego rodzaju zadania.. pokaż.
13 sie 18:10
Mariolaaa: np wiadomo ze dla pewnego kąta ostregoα prawdziwy jest warunek sinαcosα= 1/2 zatem wyrazenie W=
(sinα−cosα)2ma wartość
13 sie 18:27
Godzio:
to najpierw rozpisz sobie takie wyrażenie
W = (sinα − cosα)
2 = sin
2α − 2sinαcosα + cos
2α = ?
| | 1 | |
sinαcosα = |
| czyli to masz i teraz sin2α + cos2α = ? |
| | 2 | |
13 sie 18:29
Mariolaaa: wykaz ze dla kąta ostrego α prawdziwa jest równość cos2αsinα+sin3α=sinα
13 sie 18:35
Godzio:
musisz tak przekształcić lewą stronę żeby otrzymać prawą a tu wystarczy tylko i jednie
podstawić:
sin2α + cos2α = 1 ⇒ cos2α = 1 − sin2α
podstawiasz, wymnażasz i upraszczasz
13 sie 18:41
Jaga:

cos
2α*sinα+sin
3α= sinα
L= sinα( cos
2α+sin
2α)= ............. dokończ
otrzymasz
L=P
13 sie 18:43
Mariolaaa: nie czaje:(
13 sie 18:51
Mariolaaa: Godzio TY z jedynki trygonometrycznej wziąłeś ?
13 sie 18:58
Godzio: tak
a
Jaga wyciągnęła sinα przed nawias i otrzymała w ten sposób w nawiasie jedynkę
trygonometryczną
13 sie 19:00
Mariolaaa: ok

a co do wcześniejszego zadania to musze podstawic 1/2 za sinαcosα
13 sie 20:25