Stan konta
Handi: Na konto którego oprocentowanie wynosi 6% wpłacono 15000 zł. Oblicz stan konta po czterech
latach wiedząc że odsetki są dopisywane co pół roku.
13 sie 17:00
Kejt:
po I roku:
15 000 * 1,06 = 15 900
15 900 * 1,06 = 16 854
po II roku:
16 854 * 1,06 = 17 865,24
17 865,24 * 1,06 = ... itd.
Dokończ. Trochę sporo tego wychodzi.. ale chyba jest dobrze..
13 sie 17:15
Handi: A nie można ze wzoru na procent składany?
13 sie 17:22
Kejt: z tego wzoru liczysz kapitał w skali rocznej. tu masz co pół roku.
13 sie 17:25
Handi: Aha. Dzięki
13 sie 17:29
Godzio:
wzór jest
K
o − początkowy wkład
p% − oprocentowanie
m − ilość kapitalizacji w roku (w tym wypadku 2)
n − ilość lat
13 sie 17:32
Kejt: o. tego nie znałam. ;>
13 sie 17:34
Godzio:
Przy ciągach poznasz
13 sie 17:35