Geometria na płaszczyznie kartezjańskiej
Kamil: Przez punkty A=(1,4)i B=(−4,−1) przechodzi prosta o równaniu:
A)y=x+3
B)y=−x+3
C)y=x−3
D)y=−x−3
13 sie 15:29
13 sie 15:31
Gustlik: Kamil spróbuj tak:
Oblicz współczynnik kierunkowy ze wzoru:
| | yB−yA | |
a= |
| , gdzie (xA, yA) to współrzędne punktu A, (xB, yB) to współrzędne |
| | xB−xA | |
punktu B,
Nastepnie wstaw ten współczynnik do równania prostej y=ax+b, np. jeżeli wyjdzie Ci a=2, to
równanie prostej będzie y=2x+b, a potem do tak wyznaczonego równania y=2x+b podstaw
współrzędne jednego z punktów A lub B (obojętnie którego) i równaniem oblicz b.
13 sie 23:23
Kamil: IABI=√(Xb−Xa)2+(Yb−Ya)2
14 sie 12:26
Kamil: IABI=√(−4−1)2+(−1−1)2
14 sie 12:31
Kamil: IABI=√(−5)2+(−2)2
14 sie 12:33
Kamil: IABI=√25+4
14 sie 12:35
Kamil: bład
14 sie 12:37
Kejt: policz z tego: może będzie Ci łatwiej.
A=(x1;y1) B=(x2;y2)
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
14 sie 12:40
Kamil: IABI=√(−4−1)2+(−1−4)2
14 sie 12:41
robinka: przecież ty nie masz liczyć długości odcinka tylko napisać równanie prostej


oblicz współczynnik
a w taki sposób jak podał Gustlik

14 sie 12:42
Kamil: IABI=√(−5)2+(−5)2
14 sie 12:42
Kejt: Robinko.. spokojnie. szkoda nerwów.
14 sie 12:43
Kamil: IABI=√25+25
14 sie 12:43
Kamil: IABI=√50
14 sie 12:44
Kamil: i co dalej liczyć?
14 sie 12:44
Kejt: Kamil. nie masz liczyć długości odcinka..
policz z tego wzoru który podałam..
14 sie 12:45
robinka: Kamil
stop to co piszesz jest bezsensu

pomyśl nad tym co Ci tu piszemy, dlaczego
liczysz długość odcinka

przepraszam Kejt, ale nie wiem dlaczego tak Kamil postępuje...
14 sie 12:45
robinka: chcę mu pomóc, ale on nie słucha


jestem spokojna i cierpliwa, ale do czasu hehe
14 sie 12:46
Kamil: a nie da rady policzyć długość odcinka w tym zadaniu?
14 sie 12:47
Kamil: ok posłucham ciebie
14 sie 12:47
Kejt: nie masz mnie za co przepraszać

ja tak w trosce o Twoje zdrowie.. ja też nie wiem.. w ogóle
nie czyta tego co piszemy.. albo czyta, ale nie przyswaja..
14 sie 12:47
Kamil: to jak mam to liczyc słuycham?
14 sie 12:48
Kamil: słucham?
14 sie 12:48
Kejt: da radę, ale to bezsensu. Zobacz jakie masz polecenie. Jest tam mowa o długości odcinka?
14 sie 12:49
Kejt: przeczytaj moją wypowiedź z 12:40.
14 sie 12:49
Kamil: zrobie metodą Gustlika dobrze
14 sie 12:49
Kejt: rób jak chcesz.. byle dobrze
14 sie 12:50
14 sie 12:55
robinka: | | yb−ya | |
a= |
| i podaj wynik jaki Ci wyszedł  |
| | xb−xa | |
14 sie 12:55
robinka: a =...
14 sie 12:55
Kamil: A={1,4}, B{−4,−1}
14 sie 12:56
14 sie 12:57
14 sie 12:58
Kamil: tak
14 sie 12:58
Kamil: prosze zobaczcie czy dobrze?
14 sie 12:59
Kejt: tak.a=1 teraz licz "b".
14 sie 12:59
Kamil: y=ax+b
14 sie 13:00
Kamil: y=1a+b
14 sie 13:00
robinka: teraz masz taką sytuacje y=ax+b >> y=1a+b teraz podstawiasz wybrany punkt np. A(1,4) za x=1
y=4, rozumiesz?
14 sie 13:01
Kamil: pomiszałem teraz bedzie dobrze y=1x+b
14 sie 13:01
Kejt:
y=ax+b
y=1*x+b
y=x+b
14 sie 13:01
robinka: y=1x+b przepraszam chochlik
14 sie 13:01
Kamil: podstawiam A=(1,4)
y=ax+b
4=1*1+b
4=1+b
−b=1−4
−b=−3/:(−1)
b=3
14 sie 13:03
Kejt: dobrze

podaj całe równanie.
14 sie 13:04
Kamil: y=ax+b a=1 b=3
14 sie 13:05
Kamil: y=1x+3
14 sie 13:05
Kejt: więc odpowiedź...?
14 sie 13:06
Kamil: y=x+3
14 sie 13:06
Kamil: odp A)
14 sie 13:07
Kejt: brawo
14 sie 13:07
Kamil: co raz lepiej mi idzie dzięki wam mam na myśli Kejt, robinka, Gustlik
14 sie 13:08
Kamil: nie zapomina takze o Godziu i Think tez im dziękuje za pomoc
14 sie 13:12
robinka: 
rozwiązuj zadania i będzie dobrze... tylko nas czasem słuchaj
14 sie 13:14
Kejt: może trochę częściej niż czasem
14 sie 13:17
robinka: masz rację Kejt


hehe
14 sie 13:18
Kamil: dobrze bede słuchać
14 sie 13:19
robinka: " Pamiętaj, co obiecałeś. Trzymam cię za słowo i ufam" hehe
14 sie 13:22