Planimetria
Kamil: Zadanie dla Godzia. Równanie prostej przechodzącej przez punkty P=(101,96) i Q=(123,140) ma
postać:
A)y=0,5x+106
B)y=−2x−106
C)y=2x−106
D)y=2x+106
13 sie 01:14
13 sie 01:14
Jaga:
| | yQ−yP | |
wsp. kierunkowy a= |
| = ...... dokończ
|
| | xQ−xP | |
to prosta ma równanie:
y= a( x−x
Q)+y
Q
dokończ ......
otrzymasz: odp: C)
13 sie 01:19
Kamil: a moge policzyc odległosć dwóch punktów od siebie do tego zadania co Godzio?
13 sie 01:22
Godzio:
no, to Kamil dostał 2 możliwości rozwiązania więc pytań chyba już nie będzie,
zmykam do następnego wieczorka
13 sie 01:23
Godzio: nie ma sensu
13 sie 01:24
Kamil: czyli nie moge rozwiązać tak jak to ja zapropnowałem
13 sie 01:25
Jaga:
Możesz, ale jest więcej liczenia

w/g tego co Ci podałam
otrzymasz a= 2
to: y= 2( x−123)+140
teraz dokończ ......
13 sie 01:25
Jaga:
Pisząc "możesz" ... dotyczy tego co zaproponował
Godzio
13 sie 01:27
Kamil: Ty jaga inną metoda proponujesz rozwiązac niż Godzio, odpisz czy dobrze zrozumiałem ok
13 sie 01:27
Kamil: pierwsze rozwiązuje metoda Godzia, potem twoją Jaga
13 sie 01:30
Jaga:
Dobra, licz
13 sie 01:32
Kamil: P=(101,96) Q=(123,140)
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
(123−101)(y−96)=(140−96)(x−101)
13 sie 01:37
Kamil: teraz mnożyć wyraz każdy przez każdy
13 sie 01:38
Jaga:

No i licz dalej
13 sie 01:39
Jaga:
Nie utrudniaj sobie życia ,......... odejmij tam gdzie masz same liczby
( 123−101)= ....... wiesz ile?
( 140−96) = .......
13 sie 01:41
Kamil: dobra
13 sie 01:43
Kamil: (22)(y−96)=(44)(x−101)
13 sie 01:44
Jaga: ok

podziel równanie przez 22
będzie łatwiej
13 sie 01:46
Kamil: i co teraz dalej liczyć?
13 sie 01:46
Kamil: 22(y−96)=44(x−101)/:22
13 sie 01:47
Jaga:
otrzymasz: y−96= 2( x−10)
dokończ teraz
13 sie 01:47
Jaga:
przepraszam:
otrzymasz
y−96= 2*(x −101)
13 sie 01:48
Kamil: y−96=2x−20
13 sie 01:49
Kamil: tak mi sie zdawało
13 sie 01:49
Kamil: ja tez przepraszam bo przepisałem za toba nie myśląć
13 sie 01:49
Jaga:
popraw, bo nie dopisałm jedynki
13 sie 01:49
Kamil: y−96=2x−202
13 sie 01:50
Jaga:
i teraz zostaw y po lewej a resztę przenieś na prawą
y=.........
13 sie 01:51
Kamil: y=2x−202+96
y=2x−106
13 sie 01:51
Jaga:

i podaj odp: .....
13 sie 01:52
Kamil: odp C prawidłowa
13 sie 01:53
Kamil: Zaczynam kumać więcej niz ostatnio matme
13 sie 01:54
Kamil: A twoja metoda jak się nazywa?
13 sie 01:56
Kamil: nie ma nazwy tak Jaga
13 sie 01:59
13 sie 02:01
Jaga:
Ta sama, tylko zapisana tak:
| | y2−y1 | |
(y− y1)= |
| *( x− x1)
|
| | x2−x1 | |
| | y2−y1 | | 44 | |
liczysz a= |
| = |
| = 2
|
| | x2−x1 | | 22 | |
i otrzymujesz y−96= 2( x−101)
czyli to samo
13 sie 02:02
13 sie 02:03
Jaga:
No bo ja nie oznaczałam punktów P( x1, y1) i Q( x2,y2)
tylko P(xP, yP) i Q( xQ, yQ)
rozumiesz już?
13 sie 02:04
Jaga:
ok

licz dalej
13 sie 02:05
13 sie 02:05
Kamil: no rozumiem
13 sie 02:05
Jaga:
13 sie 02:06
Kamil: to prosta ma równanie:
y=a(x−xQ)+yQ
ta prosta to nie jest podobna do wzoru jakiegoś?
13 sie 02:08
Kamil: ton nie jest przypadkiem z postaci kanonicznej
13 sie 02:11
Kamil:
13 sie 02:12
Jaga:
prosta, to linia ...... więc nie jest podobna do wzoru

tak jak i Ty nie jesteś podobny do wzoru

Podstaw dane i podaj odp
13 sie 02:13
Kamil: y=a(x−123)+140
13 sie 02:13
Kamil: y=22(x−123)+140
13 sie 02:14
Jaga:
przecież a= 2 ...... podstaw
13 sie 02:15
Kamil: podzielić przez 22
13 sie 02:15
Kamil: pomyliłem sie sorry
13 sie 02:16
Jaga:
y = 2( x−123) +140
y= 2x−246 +140
y=........................
13 sie 02:17
Kamil: y=2(x−123)+140
13 sie 02:17
Kamil: y=2x−106 odp tak sama czyli C
13 sie 02:18
Kamil: ide spać
13 sie 02:18
Kamil: kolorowych i pięknych snów ci zycze,dzięki za buzki
13 sie 02:20
Jaga:
Bo taka musi być

A teraz
Kamil ..... do spania

do jutra biedaku
13 sie 02:20
Kamil: pa pa ide do
13 sie 02:20
Kamil: pa pa >
13 sie 02:21
Aga:
P[101;96]
Q[123;140]
y=ax+b
96=101a+b
140=123a+b
b=96−101a
140=123a+96−101a
22a=140−96
a=44:22
a=2
b=96−101×2
b=−106
równanie:
y=2x−106
28 sty 13:02