Godzio: Najpierw poprawie błąd, bo widzę że nieprawidłowo to zrobiłem
| (2n − k − 2)! * (2n − k − 1)! | |
| = |
| (2n − k)! * (2n − k − 3)! | |
| | (2n −k−2)!*(2n−k−3)!(2n−k−2)(2n−k−1) | |
= |
| = |
| | (2n−k−2)!(2n−k−1)(2n−k)*(2n−k−3)! | |
| | 2n − k − 2 | | 2 | |
= |
| = 1 − |
| |
| | 2n − k | | 2n − k | |
sorki za błąd
I teraz zacznijmy od podstaw:
n! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (n − 2) * (n − 1) * n
można to zapisać na różne sposoby:
n! =
1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (n − 2) * (n − 1) * n =
(n − 2)! * (n − 1) * n
lub
n! =
1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (n − 2) * (n − 1) * n =
(n − 1)! * n
i tak na nieskończenie wiele sposobów
tak samo jest z tym
(2n − k − 2)! =
1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (2n − k − 4) * (2n − k − 3) * (2n − k − 2)
(2n − k − 2)! =
(2n − k − 3)! * (2n − k − 2)
(2n − k)! =
1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (2n − k − 2) * (2n − k − 1) * (2n − k)
(2n − k)! =
(2n − k − 2)! * (2n − k − 1) * (2n − k)
Jeśli jeszcze tego nie rozumiesz to zobacz że 2n − k nigdy się nie zmienia więc dla ułatwienia
możesz sobie podstawić zmienną pomocniczą ⇒ 2n − k = t
t! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (t − 2) * ( t − 1) * t
t! = (t − 2)! * (t − 1) * t
Mam nadzieję że już w miarę zrozumiałe będzie