Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną.
anna....: Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną.
1) 1 − sin
2α = 2cos
2α − 1
| | (1+ ctg2α) | |
2) tgα |
| = ctgα |
| | 1+tg2α | |
| | sinα | | 1+ cosα | | 2 | |
3) |
| + |
| = |
| |
| | 1+ cosα | | sinα | | sinα | |
13 sie 00:09
Godzio:
1) Na tyle banalne że wystarczy znać "jedynkę trygonometryczną"
2) zapewne coś źle przepisane
| | sin2α + (1+cosα)2 | | sin2α + 1 + 2cosα + cos2α | |
3)L = |
| = |
| = |
| | (1+cosα)sinα) | | 1+cosα)sinα | |
| 2(1+cosα | | 2 | |
| = |
| = P |
| (1+cosα)sinα | | sinα | |
13 sie 00:15
Godzio:
a nie dobra bo źle popatrzyłem w 2
13 sie 00:16
Maciek: 1) 2=2cos
2α+sin
2α/:2
| | 1 | |
1=cos2α+ |
| sin2α − nie jest |
| | 2 | |
13 sie 00:16
Godzio:
tgα = t − dla ułatwienia
| | 1 + ctg2α | | | |
L = tgα * |
| = t * |
| mnożę licznik i mianownik |
| | 1 + tg2α | | 1 + t2 | |
przez t
| | t2 + 1 | | 1 | | 1 | |
... = |
| = |
| = |
| = ctgα = P |
| | t + t3 | | t | | tgα | |
13 sie 00:17
Godzio:
Maciek pamiętaj że przy tożsamościach powinno się robić od prawej do lewej albo na odwrót,
nie traktować to jako równanie
13 sie 00:18
think: Godzio, ale w tym wypadku wydaje mi się, że pokazał świetnie w czym rzecz.
13 sie 00:19
Godzio:
No niby tak ale nie jestem pewien czy to jest poprawnie matematycznie
13 sie 00:21
think: zresztą dlaczego nie


mamy do czynienia z tożsamością trygonometryczną gdy rozwiązaniem
takiego równania jest dowolny x... jeśli wyjdzie nam, że równanie jest prawdziwe załóżmy tylko
dla x=π + kπ, to wiemy, że to nie jest tożsamość tak samo, gdy wyjdzie nam sprzeczność. Godzio
kto jak kto, ale Ty chyba powinieneś być odporny na konwencję
13 sie 00:22
Maciek: Okey :
L=sin2α+cos2α−sin2α
L=cos2α
P=2cos2α−1
L≠P
13 sie 00:22
Maciek: Think wejdź na zadanie Arosława z wielomianami
13 sie 00:24
Godzio:
No dobra dobra

tylko nie raz mi mówiono że po prostu tak się powinno

nie czepiam się
tylko zwracam uwagę
13 sie 00:24
think: Maciek widziałam, albo jestem dziś już lekko ociemniała bo dopiero niedawno wróciłam z pracy,
albo gościu coś źle przepisał
13 sie 00:26
Maciek: Też tak Godziu słyszałem ,że od lewej do prawej jest poprawnie matematycznie ,ale jakoś tak nie
lubię.

Jednak zwrócę na to teraz uwagę.
13 sie 00:26
Jaga:
13 sie 00:27
think: Eto a cóż to kolejne Twoje wcielenie?
13 sie 00:29
Jaga:
13 sie 01:38
ono: 7(x2−2)−4(x+3)(x−3)=3x2+22
28 wrz 16:06
orson: cos2x −sin2x=2cos2x−1
26 kwi 19:40
Malpka: Cos²α− sin²α=2cos²α−1
24 kwi 09:21
Mefistofeles:
cos2α−(1−cos2α)=2cos2α−1
24 kwi 09:52