Planimetria
Kamil: | | 2 | |
Zadanie dla Godzia. Dana jest prosta o równaniu y= |
| x+2. Równanie prostej przechodzącej |
| | 3 | |
przez punkt P=(−2,7) i prostopadłej do danej prostej ma postać:
12 sie 23:56
Godzio: Jak zadanie "dla Godzia" to się skuszę
13 sie 00:01
Maciek: Bez rozwiązywania strzelam A
13 sie 00:03
Godzio:
prosta prostopadła ma równanie:
| | 1 | | 2 | |
y = − |
| x + b wiemy że przechodzi przez (−2,7) => x = −2, y = 7 i a = |
| w |
| | a | | 3 | |
takim razie podstawiamy wszystkie dane i liczymy współczynnik "b"
7 = 3 + b
b = 4
Mając wszystko możemy napisać równanie:
Odp: A
13 sie 00:04
Godzio:
Dobry z Ciebie strzelec
13 sie 00:05
Godzio:
Kamil zgadza się czy coś pokręciłem

?
13 sie 00:06
Maciek:
3 z 4 odpowiedzi to minusy przy współczynniku a ,więc C) można odrzucić

Poza tym prosta
prostopadła
| | 1 | |
to − |
| ,więc zostaje A) i D) ale odpowiedzi z x+4 na końcu są A) i B) ,ale B) odrzuciłem |
| | a | |
wcześniej więc została A)
13 sie 00:08
Kamil: patrze na wspólczynnik a przy x
13 sie 00:42
13 sie 00:47
Kamil: y=ax+b
P(−2,7}
7=3+b
−b=3−7
−b=−4/:(−1)
b=4
13 sie 00:53
Godzio:
Po co piszesz zadanie skoro je umiesz zrobić

?
13 sie 00:54
Kamil: bo lubie tu pisac szczególnie kiedy doglądasz i mnie wspierasz choć inni wątpią
13 sie 00:56
Kamil: dobrze zadanie jest rozwiązane,wychodzi mi to dzięki tobie dajesz mi przykład i wzór do
naśladowania, zaczynam lubieć matematyke i to dzięki tobie
13 sie 00:59
13 sie 00:59
Godzio:
Miło mi że jestem takim "wspomagaczem"
13 sie 01:00
Kamil: mi też miło się z toba rozwiązuje
13 sie 01:02