Korzystając ze wzoru dwumianowego Newtona, zapisz w postaci sumy:
Adi.: Korzystając ze wzoru dwumianowego Newtona, zapisz w postaci sumy:
(x − 2)7
12 sie 22:24
12 sie 22:25
Gustlik: Zrobię to z trójkąta Pascala:
Trójkąt Pascala budujemy w ten sposób, że dodajemy dwa sąsiednie współczynniki i sume wpisujemy
wiersz niżej pośrodku dodawanych współczynników:
(a+b)0 1
(a+b)1 1 1
(a+b)2 1 2 1
(a+b)3 1 3 3 1
(a+b)4 1 4 6 4 1
(a+b)5 1 5 10 10 5 1
(a+b)6 1 6 15 20 15 6 1
(a+b)7 1 7 21 35 35 21 7 1
(a+b)7=a7+7a6b+21a5b2+35a4b3+35a3b4+21a2b5+7ab6+b7
(x−2)7=x7−7x6*2+21x5*22−35x4*23+35x3*24−21x2*25+7x*26−27=
=x7−14x6+21x5*4−35x4*8+35x3*16−21x2*32+7x*64−128=
=x7−14x6+84x5−280x4+560x3−672x2+448x−128
12 sie 22:48
marta: (3x+1)5
4 kwi 19:23
cccc: αγγγγγγγ
5 lut 19:32