wykaż prawdziwość tożsamości:
nina: wykaż prawdziwość tożsamości:
a) (ctg
2α +1 ) sin
2α = 1
| | 1 | |
b) |
| − cosα = sinα * tgα |
| | cosα | |
12 sie 21:52
Arosław: (ctg
2α+1)*sin
2α = 1
| | cos2α | | sin2 | |
( |
| + |
| )*sin2α = 1 |
| | sin2α | | sin2 | |
| | cos2 + sin2 | |
( |
| )*sin2α = 1 |
| | sin2 | |
1=1
12 sie 22:06
Arosław: zgubiłem α
12 sie 22:06
Arosław: b)
| sin2α+cos2α | | cos2α | |
| − |
| = sinα * tgα |
| cosα | | cosα | |
| sinα*sinα−cos2α+cos2α | |
| = sinα * tgα |
| cosα | |
| sinα | |
| * sinα = tgα * sinα |
| cosα | |
sinα * tgα = tgα * sinα
12 sie 22:14
Eta:
można też tak : założenie sinα ≠0
mnożymy obydwie strony przez sin
2α
( cos
2α+sin
2α)*sin
2α= sin
2α
1*sin
2α= sin
2α
L=P
jest tożsamością dla sinα≠0
12 sie 22:24
Bogdan:
W zadaniach z tożsamościami trygonometrycznymi oczekuje się od rozwiązującego
wyjścia od jednej ze stron równości, lewej L albo prawej P i przez przekształcanie
wybranej strony, dojście do strony drugiej, co oczywiście nie znaczy, że metoda pokazana
przez
Arosława jest niewłaściwa.
| | cos2α | |
a) L = (ctg2α + 1)*sin2α = |
| * sin2α + sin2α = cos2α + sin2α = 1 = P |
| | sin2α | |
| | 1 | | 1 − cos2α | | sin2α | | sinα | |
b) L = |
| − cosα = |
| = |
| = sinα * |
| = |
| | cosα | | cosα | | cosα | | cosα | |
= sinα * tgα = P
12 sie 22:34
ewa: dany jest trojmian kwadratowy w postaci kanonicznej γ=−2(x−8)∧2+6.podaj postać ogólną i
iloczynową tego trójmianu.Narysuj wykres funkcji
14 sie 15:51
Godzio:
y = −2(x − 8)
2 + 6 − postać ogólną otrzymasz po uproszczeniu postaci kanonicznej tzn. podnieś
do kwadratu przemnóż przez 2 i skróć to co się da, a wyjdzie Ci postać ogólną
postać iloczynowa:
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
Wylicz Δ = b2 − 4ac, pierwiastki: x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
i zapisz postać iloczynową w postaci:
y = a(x − x
1)(x − x
2) = −2(x − x
1)(x − x
2)
wykres zaznacz wszystkie punkty:
wierzchołek (8,6), miejsca zerowe (x
1,0), (x
2, 0) możesz jeszcze wyliczyć punkt przecięcia z
osią OY −> ten punkt to wyraz wolny postaci ogólnej, wiesz że a < 0 więc ramiona paraboli będą
szły do dołu, Powodzenia
14 sie 16:00