Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα=u{3}{4}, to:
A.: Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα=34, to:
a) sinα<35
b) cosα<45
c) cosα=45
d) sinα=37
Nie zależy mi tylko o odpowiedź, ale też instrukcję jak to się rozwiązuje.
12 sie 20:47
Kejt:

teraz sobie poradzisz? wystarczy z zależności skorzystać.
12 sie 20:50
A.: tak dzięki wielkie...
mam jeszcze kilka zadań z trygonometrii z którymi sobie jakoś nie umiem poradzic.
12 sie 21:02
Kejt: pokaż. Z trygonometrii nie jestem zbyt dobra.. ale zobaczymy co da się zrobić
12 sie 21:03
A.: Dany jest trójkąt równoramienny o wysokości 24, podstawie 20 i ramieniu 26. Kąt α jest kątem
przy podstawie trójkąta. Wynika stąd że:
a) sinα=
513
b) cosα=
512
c) tgα=
1213
d) sinα=
1213
12 sie 21:09
Kejt:

ułóż proporcje i skróć.
12 sie 21:14
A.: W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna wynosi 12, a jeden z kątów ostrych wynosi 30stopni.
Wyznacz długości pozostałych boków.
12 sie 21:20
12 sie 21:21
Kejt: coś jeszcze?
12 sie 21:28
A.: W kwadracie połączono wierzchołek A ze środkiem S boku SAB. Kąt SAB ma miarę α. Wynika stąd że:
a)α=30stopni
b)cosα=12
c)tgα=12
d)α=45stopni
12 sie 21:33
Kejt:

nie jestem pewna czy o ten kąt chodziło..
12 sie 21:42
Kejt: btw. tak wiem, wierzchołki oznacza się wielkimi literami, ale niestety rysując tutaj nie da się
tego zrobić..
12 sie 21:43
A.: ok

dziękuję Ci pięknie
12 sie 21:50
Bogdan:

Można na rysunkach wpisywać duże litery, trzeba użyć klawisza Shift i jednocześnie
klawisza z literką
12 sie 22:21
Kejt: ach.. dobrze wiedzieć. dziękuję
12 sie 22:23