kg:
rozwiąż równanie
3x-1 + 2*9-x+1=3
przekształcam do 3x-1 + 2*3-2x+2=3 i nie wiem co dalej
22 lut 14:01
Sitta:
3x 3-1 + 2 *3-2x *32=3
3-1* 3x + 2 *(3x)-2 *32=3
to powinno pomóc
22 lut 15:07
Sitta:
Ale namieszało
3-1 * 3x + 2 *(3x)-2 *32=3
22 lut 15:10
kg:
ale co mam z tą dwójką zrobić? nie mam pojęcia co dalej z zrobić od momentu j.w
23 lut 11:38
Sitta:
podstaw 3x = t i rozwiąż równanie
23 lut 12:02
kg:
wychodzi mi 18/t2 - t/3 - 3=0 jak przemnożę przez t2 to wychodzi
t3/3 - 3t2 +18=0 po rozwiązaniu t=3 v t=3-3√3 v t=3+3√3 tak powinno byc?
Co zrobic z 3x=3-3√3 i z 3x=3+3√3
23 lut 12:55
Sitta:
x=1 v zlogarytmować stronami
- pamiętaj o założeniach przy logarytmach (bo wyjdzie rozwiązanie w liczbach zespolonych)
Powodzenia
23 lut 15:15