Procenty
Marcelina: w klasie ze sprawdzianu z matematyki 9 osób czyli 36% dostało 1 ile liczy ta klasa? prosze o
jakis wzór do tego
12 sie 16:59
Godzio:
36% * ( ilość osób w klasie) = 9
36%x = 9
x = ?
12 sie 17:02
justa1234: 36%x = 9
x = ?
36%=36/100
36/100x=9
x=9*100/36
x=900/36
x=25
Odp. Klasa liczy 25 osób.
12 sie 18:37
Maciek:
36%−9
100%−x
x=25
12 sie 19:40
Jaga:
n −− ilość osób
0,36*n= 9
13 sie 00:33
Gustlik: Najlepiej proporcją, tak jak zrobił Maciek:
36 % − 9
100 % − x
13 sie 01:57
Jaga:
Te Wasze proporcje to mnie wkurzają

kalkulator do ręki i masz:
| | 9 | |
0,36n=9 => n= |
| =......... dzielenie na kalkulatorze i wynik gotowy n= 25 |
| | 0,36 | |
13 sie 02:10
Bogdan:
Mnie też proporcje wkurzają, dopuszczam je w zadaniach z figurami podobnymi.
W pozostałych zagadnieniach, np. w zadaniach z procentami, cenami, są przejawem
nieumiejętności praktycznego zastosowania matematycznego myślenia.
| | 9 | | 1 | |
Np. w tym zadanku od razu widać, że 1% to |
| = |
| , a 100% to liczba 100 razy |
| | 36 | | 4 | |
| | 1 | |
większa od |
| , czyli 25. Oczywiście w tle tego rozumowania występuje proporcja, ale |
| | 4 | |
bardziej elegancki i dojrzały zapis rozwiązania nie zawiera proporcji: 9 : 36 * 100 = 25
Jak widać, jest to zadanie arytmetyczne, nie ma potrzeby wprowadzać oznaczeń literowych.
Jeśli nie możemy obejść się bez wprowadzenia literek, to można zapisać równanie:
36%x = 9 (jak u
Godzia) lub równoważne równanie: 0,36n = 9 (jak u
Ety czyli
Jagi).
13 sie 21:41
Jaga:
13 sie 22:37
Gustlik: Tak, tylko wielu osobom myli się, kiedy mamy mnożyć przez 100 %, a kiedy dzielić. Proporcja
eliminuje ten problem. Dla mnie też jest lepiej zamienić % na ułamek i kalkulatorem policzyć,
ale niektórym uczniom się myli.
13 sie 22:56
Jaga:
A jak jesteśmy na zakupach i dostajemy 15% rabatu
to też układamy proporcję z "x" ?
13 sie 23:01
Gustlik: Jaga − trzeba znać różne sposoby, ja bym zrobił 0,85*x, ale nie każdy tak zrobi. Dlatego tym,
co nie kumają proponuję proporcje.
14 sie 01:18
Godzio:

Jeśli mogę się wtrącić to lepiej pokazać łatwiejszą i szybszą metodę ale podać przykład bo
wtedy lepiej się kojarzy. Tak jak
Eta teraz napisała 15% rabatu to że tak powiem każdy
głupi będzie wiedział że x − 15%x = 85%x bo to do czegoś mu się przyda i tam gdzie się da
trzeba pokazywać obrazowe przykłady

Np. Nie wiem czemu nie mogłem skumać twierdzenia (
rysunek)
P
2 = P
1 * cosα
Nauczyciel podał przykład że wykorzystuje się to np. przy dachach czy coś w tym rodzaju i teraz
z tym to kojarzę i zapamiętuję może to nie jest za ciekawy przykład ale zawsze

Zawsze
gdzieś można znaleźć sposób żeby pokazać obrazowo
14 sie 01:37