sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną. Podaj konieczne za
Kate : sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną. Podaj konieczne założenia.
1) ( 1 − cosα ) * ({1}{sinα} + {1}{tgα}) − sinα = 0
2) (1 + sinα ) * ({1}{cosα} − {1}{ctgα}) − cosα = 0
12 sie 16:49
Godzio: | | 1 | | 1 | |
1) ( 1 − cosα ) * ( |
| + |
| ) − sinα = 0 |
| | sinα | | tgα | |
| | 1 | | 1 | |
2) (1 + sinα ) * ( |
| − |
| ) − cosα = 0 |
| | cosα | | ctgα | |
już sprawdzam
12 sie 16:51
Godzio:
| | 1 | | cosα | |
1) (1 − cosα) * ( |
| + |
| ) − sinα = |
| | sinα | | sinα | |
| | 1 + cosα | |
= (1 − cosα)* |
| − sinα = |
| | sinα | |
| | 1 − cos2α | |
= |
| − sinα} = ... dokończ bo już łatwo (1 − cos2α = sin2α) |
| | sinα | |
| | 1 | | sinα | | 1 − sin2α | |
2)(1 + sinα) * ( |
| − |
| ) − cosα = |
| − cosα |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
i tak samo jeśli nie rozumiesz 2 przejścia to zobacz przykład wyżej
12 sie 16:53
Godzio: i założenia:
1)sinx ≠ 0
2)cos≠0
12 sie 16:59
Kate : dzięki
12 sie 17:02