logarytmy
Eta: Zadania dla
Kejt .......

Na początek : logarytmy w/g życzeń
Wiem,że boisz się słowa
wykaż 
zatem :
zad1/ Wykaż,że dla a,b,c,d >0 i różnych od 1
zachodzi równość: log
da= log
cb*log
bc*log
cd
zad2/ wykaż,że dla log
511= a
zad3/ Wykaż, że jeśli b,c€ R+ i 1+log
2b+ lod
2c = log
2( b
2+c
2)
to b=c
zad4/ Wykaż,że log(2+
√3)= − log(2−
√3)
zad5/ Wykaż,że log
35*log
49*log
52= 1
Powodzenia , pozdrawiam
12 sie 15:37
Godzio:
Eta tak zapytam bo głowy nie dam w tym pierwszym zadaniu nie powinno na końcu być
logda = logcb * logbc * logad ?
12 sie 15:58
Eta:
Ok

jest chochlik, ale taki:
log
da=log
ba*log
cb*log
dc
12 sie 16:22
Godzio:
no właśnie

chciałem pisać że to co innego a nie to
12 sie 16:27
Eta:
To dlatego,że ....... "młodość" nie radość

( oczy wysiadają
12 sie 16:29
Kejt: 2.
| log5√5 | | 3 | |
| = |
| |
| log5121 | | 4 log511 | |
| log5√5 | | 3 | |
| = |
| /*2log511 |
| 2log511 | | 4 log511 | |
log
55+log
5√5=1,5
1+0,5=1,5
1,5=1,5
12 sie 17:59
Kejt:
4.
log(2+√3)=−log(2−√3)
log(2+√3)+log(2−√3)=0
log(2+√3)(2−√3)=0
log(4−3)=0
log1=0
0=0
12 sie 18:23
Kejt:
3.
1+log2b+log2c=log(b2+c2)
log22+log2(bc)=log(b2+c2)
log2(2bc)=log2(b2+c2)
2bc=b2+c2
b2−2bc+c2=0
(b−c)2=0
b−c=0
b=c
12 sie 18:58
Kejt: z resztą będzie problem..
12 sie 18:59
Godzio:
do 1. taka wskazówka, a właściwie wzór: k * logab = logabk alogab = b
12 sie 19:01
think: eee tam ja bym zastosowała wzór na zmianę podstawy logarytmu, wszędzie bym zamieniła na
logarytm o podstawie d.
12 sie 19:04
Godzio: ale z tym wzorem to juz sie mozna pozbyc 1 logarytmu i idzie szybciej
12 sie 19:05
think: a z tym co zaproponowałam wychodzi od razu... próbowałeś?
12 sie 19:08
Kejt: dzięki think.
| | logda | | logdb | |
logda= |
| * |
| *logdc |
| | logdb | | logdc | |
log
da=log
da
12 sie 19:11
think: proszę
12 sie 19:14
Godzio: a to w sumie szybciej chyba
12 sie 19:17
Kejt:
5.
| | log32 | |
log35*log49* |
| =1 |
| | log35 | |
log
49*log
32=1
| | log39 | | 2 | | 1 | |
log49= |
| = |
| = |
| |
| | log34 | | 2log32 | | log32 | |
1=1
12 sie 19:27
Kejt: Eto. proszę o dokładkę
12 sie 21:52
13 sie 17:48