trygonometria
Merka: sinus kąta ostrego α jest 3 razy większy od jego cosinusa. wówczas
a) sinα =1 przez 2
b)cosα =1 przez 2
c)sinα = 3√10przez 10
d) cosα= 3√10przez 10
pomóżcie jak to rozwiązac?
12 sie 14:56
Godzio:
sinα = 3cosα
sin
2α + cos
2α = 1
9cos
2α + cos
2α = 1 − oblicz cosα i wróć do podstawienia: sinα = 3cosα i masz sinα
12 sie 15:49
Eta:
Jeden ze sposobów

sinα=3*cosα
podnosimy obustronnie do kwadratu
sin
2α= 9cos
2α
teraz z jedynki trygonometrycznej:
sin
2α+ cos
2α=1
to 9cos
2α+ cos
2α=1
10cos
2α=1 => cos
2α=
110
dla kąta ostrego:
| | √10 | |
cosα= |
| −−− nie ma takiej odp.
|
| | 10 | |
zatem policz sinα=
√1−cos2α =.......... dokończ
i otrzymasz odp: d)
12 sie 15:50
Godzio:
właściwie to c)
12 sie 15:59
Bogdan:

Dzień dobry.
Jeszcze jeden sposób.
sinα = 3cosα / : cosα, założenie: cosα ≠ 0
tgα = 3
Odczytujemy z rysunku:
12 sie 16:21
Eta:
Dzień dobry
Bogdanie ...... chochlik Ci namieszał

oczywiście,że odp:
c
12 sie 16:35
Bogdan:
Tak
Eto, dziękuję za zauważenie chochlika

. Oczywiście jest:
| | 3√10 | | √10 | |
sinα = |
| oraz cosα = |
| . |
| | 10 | | 10 | |
Przy rozwiązywaniu testu z zadaniami zamkniętymi można tą metodą po sporządzeniu szkicu
wskazać szybko poprawną odpowiedź wykonując proste obliczenia w pamięci.
12 sie 17:44
Merka: i dlaczego wychodzi cos a nie sin?
13 sie 14:53
Godzio: w jakim sensie pytasz bo w sumie to i sin wyszedł i cos ?
13 sie 14:56
Merka: dlaczego odpowiedzią jest c a nie d?
13 sie 15:04
Godzio: bo zapewne popatrzyłaś na rozwiązania Bogdana, tam jest mały błąd
13 sie 15:17
Merka: ah dobra dzieki śliczne już rozumiem
13 sie 15:22
bodzio: mam was w dupie!
9 kwi 20:22
bodzio: mam was w dupie!
9 kwi 20:22