Okrąg i kwadrat
Handi: Drut o długości 18 cm rozcięto na 2 części. Z jednej z nich utworzono kwadrat, a z drugiej
okrąg. Jaka powinna być długość każdej z części, aby suma pól kwadratu i koła była
największa?
Zrobiłam to sama do tego momentu:
4a+2πr=18
| | 9−πr | | 81−18πr+πr2 | | 4πr2 | | 81−18πr+5πr2 | |
P=a2+πr2=( |
| )2+πr2= |
| + |
| = |
|
|
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Teraz wiem że mam wyznaczyć pochodną, ale nie wiem co zrobić z tym π i r...
12 sie 00:16
robinka : mały błąd
| | 81−18πr+π2r2 | | 4πr2 | | 81−18πr+(π2−4π)r2 | |
P= |
| + |
| = |
| policz pochodną po r |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
i porównaj do zera P'=0
12 sie 00:22
robinka : policzyłaś ?
12 sie 00:28
Handi: g(x)=81−18πr+(π
2−4π)r
2=81−18πr+π
2r
2−4πr
2
h(x)=4
g'(x)=−18π+2π
2r−8πr
h'(x)=0
8π
2r−32πr−72π=8π(πr−4r−9)
Nie wiem, chyba dalej coś źle robię, bo nie da się tego przyrównać do zera.
12 sie 00:28
robinka : | −18π | | 2r(π2−4π) | |
| + |
| =0 /*4 |
| 4 | | 4 | |
−18π+2r(π
2−4π)=0
2r(π
2−4π)=18π
2rπ−4=18
2rπ=22
12 sie 00:32
robinka :
4 − jest liczbą stałą więc nie jest to funkcja h(x)
12 sie 00:33
Handi: | | 9−πr | |
Hmmm... Podstawiam r do wzoru a= |
|
|
| | 2 | |
I wychodzi bok ujemny, więc chyba coś jest nie tak..
12 sie 00:40
robinka : sprawdzę czy nie pomyliłam sie w liczeniu
12 sie 00:41
Bogdan:
Proszę spróbować rozwiązać to zadanie nie obliczając pochodnych?
To jest przecież zadanie z obowiązującego materiału szkoły średniej.
12 sie 00:45
Bogdan:
Znak zapytania chochlik wkleił, jest niepotrzebny
12 sie 00:46
robinka : 2rπ−8r=18
rπ−4r=9
r(π−4)=9
12 sie 00:46
robinka : ja gdy chodziłam do szkoły średniej, miałam pochodne
12 sie 00:47
robinka : wystarczy obliczyć Bogdanie współrzędne wierzchołka?
12 sie 00:48
robinka : ok ja zmykam, dobranoc

owocnego liczenia życzę ...
12 sie 00:51
Handi: | | 36−9π+9π | | 18 | |
a= |
| = |
|
|
| | 2(4−π) | | 4−π | |
2πr=22
Nie wiem, usiądę do tego jutro rano, bo mi jakieś kompletne głupoty wychodzą... Drut ma 18 cm a
jedna część 22.
Swoją drogą to zadanie jest z książki do 3 liceum, ale z zakresu rozszerzonego i z działu o
pochodnych. Właśnie przerabiam pochodne i próbuję to zadanie zrobić tak.
12 sie 00:54
Bogdan:
x + y = 18 ⇒ y = 18 − x
| | x | | x2 | |
Kwadrat: Obwód 4a = x ⇒ a = |
| , pole kwadratu P1 = |
| |
| | 4 | | 16 | |
| | y | | y2 | | (18 − x)2 | |
Koło: Obwód 2πr = y ⇒ r = |
| , pole kola P2 = |
| = |
| |
| | 2π | | 4π | | 4π | |
S = P
1 + P
2 → max
| | 1 | | 1 | | 9 | | 81 | |
Otrzymaliśmy funkcję kwadratową S(x) = ( |
| + |
| )x2 − |
| x + |
| |
| | 16 | | 4π | | π | | π | |
posiadającą minimum, a nie maksimum.
Myślę, że w zadaniu chodzi o minimum sumy pól kwadratu i koła, a nie o maksimum.
Wykresem funkcji S(x) jest parabola posiadająca minimum
y = 18 − x ≈ 8
12 sie 01:34
Handi: Dziękuję za rozwiązanie

Wszystko mi wyszło
12 sie 15:17