:P
awa: wymien elementy zbioru A={x:4cos2x−1=0 i x należy <−2,4>}.podaj najmniejsza liczbe pierwsza
nie nalezaca do tego zbioru.
11 sie 23:14
robinka : x∊<−2,4>
11 sie 23:22
awa: tak
11 sie 23:29
robinka : 4cos2x−1=0
(2cosx−1)(2cosx+1)=0
cosx=0,5 v cosx=−0,5
x=600 v x= −600
i co dalej Bogdanie ?
11 sie 23:48
robinka : zwracam się do Bogdana, bo chyba tylko on jest na forum
11 sie 23:48
Bogdan:
Już w to wchodzę, momencik
11 sie 23:58
Bogdan:
Najpierw drobna uwaga. Wygodnie dla dalszych obliczeń jest wyłączać przed nawias
liczbę przy najwyższej potędze.
| | 1 | | 1 | |
4cos2x − 1 = 0 ⇒ 4(cosx − |
| )(cosx + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cosx = |
| ⇒ x = |
| π + k*2π lub x = − |
| π + k*2π, k ∊ C |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
lub
| | 1 | | 1 | | 2 | |
cosx = − |
| ⇒ cosx = cos(π − |
| π) ⇒ cosx = cos |
| π |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
x = |
| π + k*2π lub x = − |
| π + k*2π |
| | 3 | | 3 | |
Uwzględniamy fakt: x ∊ <−2, 4>
We wszystkich czterech rozwiązaniach w miejsce k wstawiamy liczby: 0, −1, 1, −2, 2. −3. 3 itd.
Z otrzymanych wyników bierzemy te, które mieszczą się w podanym przedziale <−2, 4>.
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
x = |
| π + k*2π ⇒ x = |
| π, x = −1 |
| π, x = 2 |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
x = − |
| π + k*2π ⇒ x = − |
| π, x = 1 |
| π, x = 3 |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
x = |
| π + k*2π ⇒ x = |
| π, x = −1 |
| π, x = 2 |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
x = − |
| π + k*2π ⇒ x = − |
| π, x = 1 |
| π, x = 3 |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
A = {−1 |
| π, −1 |
| π, − |
| π, − |
| π, |
| π, |
| π, 1 |
| π, |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
1 |
| π, 2 |
| π, 2 |
| π, 3 |
| π, 3 |
| π} |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Odpowiedź na pytanie o najmniejszą liczbę pierwszą nie należącą do tego zbioru
pozostawiam otwarte.
12 sie 00:31
robinka : π > trzeba przyjać 3,14 ?
12 sie 00:37
robinka : | | 1 | |
masz racje pomyślałam sie z tym cosx=− |
| nie pomyślałam jak wygląda wykres cosx tylko, że |
| | 2 | |
to funkcja parzysta <sciana> dzięki Bogdanie
12 sie 00:39
Bogdan:
Nie przyjmujemy przybliżenia liczby π, zostawiamy zapis z literką π
12 sie 00:47