:P
awa: znajdz taka najmniejsza liczbe naturalna aby n−7 oraz n−100 byly kwadratami liczb naturalnych
11 sie 23:00
think: najmniejszą a zaczynamy od 100, bo n nie może być mniejsze, bo wtedy n−100 < 0 liczba ujemna
nie może być kwadratem liczby naturalnej.
n − 7 = k2
n − 100 = m2
− − − − − − − − − − − odejmijmy stronami
(n − 7) − (n − 100) = k2 − m2
n − 7 − n + 100 = (k + m)(k − m)
(k + m)(k − m) = 93 ponieważ k2 − m2 > 0 wiemy, że m < k więc k + m > k − m a to nam
zredukuje liczbę przypadków do policzenia.
szukamy liczb a i b takich, że ab = 93
1o a= 1 b= 93
2o a= 3 b =31
ad1o rozwiązujemy układy równań:
(k + m)(k − m) = ab
k + m = 93
k − m = 1
− − − − − − − − − + stronami
2k = 94 ⇒ k = 47 m = 46
ad2o
(k + m)(k − m) = ab
k +m = 31
k − m = 3
− − − − − − − − + stronami
2k = 34 ⇒ k = 17 m = 14
teraz sprawdzamy
do1o
n − 7 = 472 ⇒ n = 2216
n − 100 = 462 ⇒ n = 2216
mamy pierwszą propozycję dla n, sprawdzamy czy druga będzie lepsza
do2o
n − 7 = 172 ⇒ n = 296
n − 100 = 142 ⇒ n = 296
Ponieważ 296 < 2216 to odpowiedzią jest n = 296.
12 sie 09:41
Szprot: Szacunek. Ostro dajesz Stary
12 sie 16:35
robinka: think to jest kobieta, a nie mężczyzna
12 sie 17:06
think: 
ale i tak dzięki
12 sie 18:35
think: jak dla mnie to ja bym mogła robić tylko tego typu zadania, po prostu wyjątkowo mi leżą
12 sie 19:09