:P
awa: wyznacz miejsce zerowe funkcji : h(x)=x2−4x2+4x=0
11 sie 22:58
robinka : na pewno dobrze napisałaś tą funkcję ?
11 sie 23:04
awa: nom i nie wiem jak to ruszyc
11 sie 23:07
Bogdan:
Podany zapis: h(x) = x2 − 4x2 + 4x = 0 na pewno nie jest zapisem funkcji, bo ma
dwa znaki równości.
Czy na pewno w dwóch miejscach jest x2 ?
11 sie 23:13
Bogdan:
... i co to jest nom, jakiś indiański okrzyk?
11 sie 23:14
awa: h(x)=x3−4x2+4x
11 sie 23:16
robinka :
ja uważam że to wyglada tak h(x)=x4−4x2+4x
h(x)=0
11 sie 23:17
robinka : aha ok
11 sie 23:17
robinka : wyciąg x przed nawias, a później deltę oblicz
11 sie 23:17
Gustlik: Nie powinno byc tak: h(x)=x
3−4x
2+4x?
Robisz tak:
x
3−4x
2+4x=0
x(x
2−4x+4)=0
x(x−2)
2=0
Odp.
x=0 lub x=2
A jeżeli jest tak, jak napisałaś:
h(x)=x
2−4x
2+4x=−3x
2+4x
Robisz tak:
−3x
2+4x=0
x(−3x+4)=0
x=0
lub
−3x+4=0
−3x=−4 /:(−3)
Odp:
11 sie 23:18
robinka : mogła spróbować sama to zrobić
11 sie 23:19