:P
awa: swieze owoce zawieraly 90% wody a suszone 10%. po wysuszeniu wazyly 2,5kg. ile bylo owocow
swierzych?
11 sie 22:30
robinka : 0,1=2,5
0,9=x
0,1*x=2,5*0,9
x=22,5kg
11 sie 23:03
Bogdan:
robinko
0,1 to 0,1, a nie 2,5. Domyślam się, że ułożyłaś proporcję, ale jej zapis nie jest dobry.
Odpowiedź jest poprawna.
11 sie 23:10
Gustlik: Ja bym zrobil to tak:
najpierw policzę, ile jest "suchej masy" w tych owocach po wysuszeniu (jest jej 90 %, bo 10 %
to woda):
100% − 2,5 kg
90 % − x
Zakładam, że ilość "suchej masy" się nie zmienika w trakcie suszenia:
Jeżeli swieże owoce zawierały 90 % wody, to "suchej masy" było 10 %.
10 % − 2,25 kg
100 % − x
11 sie 23:27
robinka : to jak powinno być Bogdanie ?
10% zawierają suszone owoce czyli 2,5kg, a 90 % wody zawierają świeże owoce x
10% − 2,5
90% − x
czyli źle myśle grr
11 sie 23:34
Bogdan:

Proponuję załatwić to zadanie jednym banalnym równaniem.
W świeżych grzybach w ilości x kg jest 10% masy grzybowej, odprowadzamy z niej wodę
w ilości y kg, w wodzie jest 0% masy grzybowej, w wyniku suszenia otrzymujemy 2,5 kg
wysuszonych grzybów, w których jest 90% masy grzybowej.
Przekładamy ten opis na równanie: 10*x − 0*y = 90*2,5 ⇒ x = 9*2,5 = 22,5
11 sie 23:42
Eta:
11 sie 23:51