Planimetria
Kamil: Długości boków trójkąta równobocznego powiększono o 20%.Pole trójkąta zwiększyło się o:
A)20%
B)44%
C)60%
D)120%
11 sie 22:13
Kejt:
a − bok trójkąta
1,2a − bok trójkąta po powiększeniu
Policz i porównaj.
11 sie 22:15
robinka : ubiegam pytanie kamila:
| | 120 | |
1,2a= 100%a +20%a= 120%a= |
| a=1,2a > powiększono boki o 20 %  |
| | 100 | |
11 sie 22:22
12 sie 13:24
Kamil: prosze Kejt pomóz
12 sie 13:24
Kejt: no to teraz dzielisz..
12 sie 13:27
12 sie 13:28
Kamil: √3=1,73 tak
12 sie 13:28
Maciek: pierwiastka nie ruszaj
12 sie 13:33
Kamil: | 1,44a2√3 | | a2√3 | | 1,44a2√3 | | 4 | |
| : |
| = |
| * |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | a2√3 | |
12 sie 13:34
Kamil: nie wiem skąd się wzieło 1,44a1
12 sie 13:35
Maciek: Jak nie widzisz tego , to może tak:
| 1,44a2√3 | | 4 | |
| * |
| −> skracasz i zostaje? |
| 4 | | a2√3 | |
12 sie 13:36
Maciek: Kejt ,źle napisała

miało być 1,44a
2
12 sie 13:37
Maciek: To jaka jest odpowiedź Kamil?
12 sie 13:37
Kamil: prosze wytłumaczcie czego tam jest 1,44a1 prosze
12 sie 13:38
Maciek: no mówię ,że się pomyliła w pisaniu Kejt

ma być 1,44a
2
12 sie 13:38
Kejt: ups.. paluszki się plączą.. powinno być tak jak napisał Maciek..
12 sie 13:39
12 sie 13:40
Kamil: tu wyszło1,44 tak
12 sie 13:41
Kejt: tak.
teraz:
[1,44*100]%=144%
144%−100%=...
12 sie 13:43
Kamil: prosze o potwierdzenie dobrze czy dobrze
12 sie 13:44
Kejt: powiedziałam, ze tak..
12 sie 13:45
Kamil: 144%−44%=44%
12 sie 13:46
Kamil: tylko pomnozyłes tak i odjołeś
12 sie 13:47
Maciek: Kamil 144%−100%=44% a nie to co napisałeś bo to nie dość ,że źle napisałeś to źle odjąłeś
12 sie 13:47
Kejt: 144%−100%=44%
12 sie 13:47
Kamil: to nie proporcja tak
12 sie 13:48
Kamil: dzięki odp B)
12 sie 13:49
Kejt: no i zadanka się skończyły..
12 sie 13:50
Maciek: | | 1.44 | |
Może lepiej będzie Ci zrozumieć to tak: |
| =1.44*100%=44% |
| | 1 | |
12 sie 13:50
Maciek: Wieczorem coś Kamil dołoży Kejt więc nie ma tego złego
12 sie 13:51
Kejt: Maciek.. a co to?
12 sie 13:51
Kejt: do wieczora mnóstwo czasu..
12 sie 13:51
Maciek: to jest odnośnie tego do góry i pomnożone *100% bo wyniki są w procentach
12 sie 13:52
Maciek: A teraz lecę do wieczora
12 sie 13:53
Kejt: no to zjadłeś 1. powinno być chyba 144%..
12 sie 13:54
Maciek: Tak Tak

i wtedy 144%−100%=44%
12 sie 13:56
Kamil: dzięki za powiedzenie metody na koncu musisz lubieć mocno matematyke tak dobrze myśle
12 sie 14:03
;ll;: βα⇒
30 wrz 14:11