Trygonometria
Merka: W trójkącie prostokątnym ABC kąt wierzchołku A ma miarę 30 stopni, a najkrótszy bok ma długośc
4 cm. długość przeciwprostokątnej jest równa

Pomożecie? Poproszę z wyjaśnieniem zadania
11 sie 21:37
11 sie 21:41
Merka: nom wyjdzie 8

dzięki
tylko skąd się to 2a wzięło?
11 sie 22:25
Kejt: z tw. pitagorasa:
P2=a2+(a√3)2
L=2a
P2=a2+3a2
P2=4a2
P=2a
L=P
o to chodziło?
11 sie 22:28
Merka: a we wzorze jest 2√2 to jak?
11 sie 22:36
Merka: sorki a√3 przez 2
11 sie 22:41
Kejt: to zależy który wzór wybierasz

może być:
lub
a
√3;a;2a
wynik wyjdzie ten sam.
12 sie 00:03
Merka: aha

dziękuję ślicznie Kejt
12 sie 09:40