;p
awa: wyznacz pary liczb calkowitych spelniajacych równanie
xy−2y+x−5=0
11 sie 21:26
think: xy − 2y + x + 5 = 0
y(x − 2) = −x − 5
dla x = 1 y = 6
dla x = 3 y = −8
dla x = −5 y = 0
dla x = 9 y = −2
11 sie 21:40
awa: blad w przepisaniu zrobiles/łas "−5"
i dlaczego przy przeniesieniu (x−2) po drugiej stronie masz 2−x
11 sie 21:45
awa: z tym minusem juz wiem

dzieki
11 sie 21:46
robinka : −x−5= −(x+5)
i think zmieniła x−2= −(2−x)
11 sie 21:47
awa: xy−2y+x−5=0
i teraz co dalej?
11 sie 21:54
AS:
| | 5 − x | | 3 | |
y = |
| = −1 + |
| |
| | x − 2 | | x − 2 | |
Oznacza to,że x − 2 ma być dzielnikiem liczby 3.
Wartościami właściwymi będą liczby 1, 3, −1 i −3
Stąd równania
x − 2 = 1 → x = 3 → y = 2
x − 2 = 3 → x = 5 → y = 0
x − 2 = −1 → x = 1 → y = −4
x − 2 = −3 → x = −1 → y = −2
Rozwiązaniami są pary liczb: (3,2) , (5,0) , (1,−4) , (−1,−2)
12 sie 10:26
bzzz: awa, no niestety... niedopatrzenie wynikłe ze zmęczenia. Cieszę się, że zauważyłaś, niektórzy
nawet nie sprawdzają tylko przepisują jak leci.
Pozdrawiam think, nie napisze, że postaram się poprawić, bo zawsze się staram rozwiązać zadanie
poprawnie, jak widać nie zawsze mi się udaje, jestem tylko człowiekiem
12 sie 14:13