Czworokąt
Handi: Dany jest czworokąt o bokach AB=4, BC=5, CD=3, DA=6. Wiadomo ponadto, że można na nim opisać
okrąg. Oblicz odległość wierzchołka D od boku AB.
11 sie 21:17
Eta:
Witam
robinko 
w/g mnie
ze wzoru cosinusów
| | 3 | |
dla trójkątów ABD i BCD otrzymujemy cosα= |
|
|
| | 13 | |
oraz z Δ ABC h
AB −−− to szukana odległość
h= 6*sinα
Napisz rozwiązanie , bo ja muszę teraz na chwilkę wyjść
11 sie 22:38
robinka : x
2=6
2+4
2−2*6*4cosα
x
2=52−48cosα
x
2=5
2+3
2−2*5*3cosα
x
2=34+30cosα
52−48cosα=34−30cosα
−78cosα=−18
cos
2α+sin
2α=1
| | 4*√10 | | 24*√10 | |
h=6* |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | |
11 sie 22:50
Handi: Dziękuję
11 sie 23:56